Италия завърши своя план за възстановяване с европейските средства

Италианската страна, като най-голям бенефициент на средствата от Брюксел, трябва да получи най-малко 191,5 млрд. евро

12:14 | 25 април 2021
Обновен: 12:15 | 25 април 2021
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

В събота правителството на Италия приключи с изготвяването на голям пакет от инвестиции и реформи, които ще бъдат финансирани от 800-милиардния европейски фонд за възстановяване след пандемия, предава Bloomberg.

Като най-големият бенефициент на европейски средства Италия трябва да получи най-малко 191,5 милиарда евро, включително 69 милиарда евро безвъзмездни средства, и планира да използва парите за ускоряване на зелената и цифрова трансформация на икономиката и повишаване на квалификацията на работната ръка, гласи изявление на италианския кабинет. Други европейски фондове и национални средства също ще допринесат за програмата.

Пакетът ще има "значително въздействие" върху италианската икономика, която е силно ударена от Covid-19 и е беше неефективна в продължение на десетилетия преди кризата, заяви правителството. Брутният вътрешен продукт на Италия се сви с 8,9% през 2020 г.

Голям дял от ресурсите ще бъдат използвани за инфраструктурни проекти. Друга част ще бъде насочена за намаляване на неравенството, като около 40% от средствата са предназначени за слабо развитите южни региони на Италия. Като цяло разпределението на средствата е в съответствие с изискванията на ЕС, уточняват още от кабинета.

Планът също така предвижда модернизация на неефективната италианска администрация и съдилища, както и засилване на конкуренцията и намаляване на бюрокрацията.

Планът на Италия беше подписан на късно вечерно заседание на кабинета, председателствано от министър-председателя Марио Драги след часове на политически разногласия. Драги ще представи плана в парламента в понеделник преди крайния срок за депозиране в ЕК до 30 април.