ЕМА: Ползите от ваксината на АstraZeneca варират според възрастта и процента на инфекция

Европейската агенция по лекарствата уточни, че ползите от медикамента надвишават рисковете, но това силно зависи от възрастта

20:35 | 23 април 2021
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Регулаторът по лекарствата на Европейския съюз публикува нов анализ на ваксината срещу Covid-19 на AstraZeneca, който вероятно допълнително ще аргументира решението на някои правителства да не я прилагат при по-млади хора, предава Bloomberg

Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) заяви в актуализирания анализ, че ползите от медикамента надвишават рисковете. Но изследването също така показа, че този извод е силно зависим както от възрастта, така и от това колко вирусови тела циркулират сред населението.

При среден дневен процент на инфекция - дефиниран като 401 случая на 100 000 жители - ваксината ще попречи на 37 души на възраст в диапазона 20-29 години на 100 000 души да бъдат хоспитализирани, но вероятно ще доведе до 1,9 случая на редки кръвни съсиреци в същата група. При хората над 80 години резултатите са далеч по-различни: предотвратяване на 332 хоспитализации с по-малко от 1 случай на тромбоза

Ако разпространението на вируса е ниско, рискът от странични ефекти от ваксината надвишава потенциалната превенция на смърт или приемането по спешност при хора на възраст под 50 години, установи прегледът. Но все пак ваксината предпазва от хоспитализация.

Редица държави от ЕС вече са ограничили използването на изстрела на AstraZeneca, като повечето от тях я прилагат само при тези лица на 60 и повече години. Този ход сега изглежда по-оправдан въз основа на новия преглед от EMA.

Регулаторът заяви, че е твърде рано за широка промяна в препоръката за ваксината и че няма достатъчно доказателства за пълна оценка на ползите и рисковете от медикамента

„Трябва да разгледаме всички предимства като съставна част и също така всички възможни сценарии“, каза Питър Арлет, ръководител на анализа на EMA.

иРНК ваксини

EMA заяви, че също така наблюдава иРНК ваксините за подобни странични реакции и все още не може да определи дали има някаква причина, поради която са възникнали повече кръвни съсиреци в аденовирусните ваксини, разработени от AstraZeneca и Johnson & Johnson.

Марко Кавалери, ръководител на ваксинационната стратегия на EMA, каза, че обсъждат проблема с потенциални разработчици, използващи същата технология.

„Все още не знаем какъв е механизмът зад тези редки събития и в момента сме в процес на започване на редица разследвания, които се надяваме да изяснят ситуацията възможно най-скоро“, каза Кавалери. 

„Разглеждаме цялата технология на платформата, за да разберем дали някоя от тях може да бъде свързана със същите редки събития“.

Въпреки ограниченията за прилагане на препарата на AstraZeneca председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви по-рано в петък, че кампанията за ваксиниране на ЕС е в ход и блокът ще постигне ключовата си цел през юли.

Фон дер Лайен посичи, че е „уверена“ в постигането на тази цел и че ЕС ще има достатъчно дози, за да ваксинира 70% от възрастното си население този месец. Усилията за имунизация на блока се засилиха след неуспешен старт, а някои държави членки започват да разхлабват противопандемичните мерки.

Повишаване на производството

Отделно в петък EMA заяви, че е одобрила планове за увеличаване на производствения капацитет в завода на Pfizer в Пюрс, Белгия, с 20%. Регулаторът одобри и нова поточна линия в съоръжението на Moderna в Испания.

Pfizer и неговият партньор BioNTech стават все по-важни за целите на ЕС за ваксинация срещу Covid - не само през тази година, но и занапред. Партньорите увеличиха планираните доставки за това тримесечие след пропуски от страна на конкурентния производител на ваксини AstraZeneca.

Комисията също така поръча 1,8 милиарда допълнителни дози до 2023 г., тъй като правителствата се стремят да организират допълнителни доставки, ваксини за деца и евентуално медикаменти от следващо поколение, които да неутрализират бъдещи вирусни щамове