ЕК: Не се очаква бум на потребителските разходи след Covid-19

Спестяванията в еврозоната нарастват през миналата година, като според Barclays достигат 600 милиарда евро

21:07 | 20 април 2021
Обновен: 21:12 | 20 април 2021
Автор: Николета Рилска
Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg
Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

Много европейски потребители вероятно няма да се завърнат към предкризисните нива на харчене дори след като мерките за овладяване на пандемията бъдат отменени, смятат представители на Европейската комисия, цитирани от Bloomberg.

В своето месечно проучване сред потребителите изпълнителният орган на Европейския съюз заяви, че спестяванията, натрупани по време на блокадите, изглеждат концентрирани сред хората с ниски доходи, чието потребление е относително ниско. Междувременно е по-малко вероятно по-бедните домакинства да преминат към големи покупки.

Колко бързо потребителите ще изразходват спестяванията, натрупани по време на пандемията, е от ключово значение за темпа на възстановяване на световната икономика. Това е дори по-критично за Европа, където възстановяването изостава спрямо другите развити икономики след бавния старт на ваксинационната кампания.

Кризата променя

Кризата променя навиците за спестяване на потребителите в еврозоната. Графика: Bloomberg 

„Като цяло анализът на резултатите от потребителското проучване по доходи и възрастови групи не сочи към значителен допълнителен тласък от потребителските разходи занапред“, се казва в доклада на Комисията.

Спестяванията в еврозоната нарастват през миналата година, като според Barclays достигат 600 милиарда евро (723 милиарда долара).

Устойчивите понижения в оценките на потребителите относно техните финанси през последните 12 месеца може да означават, че „дори след като мерките за ограничаване на вируса бъдат премахнати, много потребители вероятно няма да се върнат към нивата на потребление отпреди кризата“, се посочва в доклада на ЕК.

Констатациите „сочат към нарастващо неравенство в богатството и увеличаваща се разлика между поколенията“, се казва в доклада.