Колко са богати служителите на правителството и президентството в Русия?

Годината на пандемията се оказа доста успешна за руските власти

15:07 | 17 април 2021
Обновен: 15:28 | 17 април 2021
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Служителите на руското правителство и президентската администрация публикуваха своите отчети за доходите си за 2020 г.

Общият доход на семействата на членовете на правителството се е увеличил с 40% през 2020 г., докато при служителите в президентската администрация и членовете на техните семейства тенденцията е низходяща и там доходите са намалели с 21%, съобщава Би Би Си, цитиран от БГНЕС.

Годината на пандемията се оказа доста успешна за руските власти. Общият доход на семействата на членове на правителството се е увеличил с 40% в сравнение с 2019 г. Ако през 2019 г. те са спечелили малко повече от 2 милиарда рубли, то през 2020 г. - почти 2,9 милиарда рубли.

Този ръст може да се дължи отчасти на реструктуриране на правителството. През есента на 2020 г. Виталий Савелев, който преди това оглавяваше най-голямата руска авиокомпания "Аерофлот", стана министър на транспорта. Преди това не беше известно за заплатата му на тази длъжност. Савелев отчита доходите си за първи път и семейството му веднага се оказа най-богатото в правителството след семейството на министъра на промишлеността и търговията Денис Мантуров.

Освен това през 2020 г. броят на членовете на правителството се е увеличил - 32, а не 31 души, както беше в началото на годината. Александър Новак стана вицепремиер през 2020 г., а Николай Шулгинов зае мястото му на енергиен министър.

В същото време президентската администрация стана по-бедна през последната година. Доходите на служителите в президентската администрация и членовете на техните семейства през 2020 г. са намалели с 21% - до 1,43 милиарда рубли. През 2019 г. те спечелиха 1,82 милиарда рубли.

Най-богатите в правителството

Семейството на Денис Мантуров е най-богатото в правителството втора поредна година. През 2020 г. доходът на ръководителя на Министерството на промишлеността и търговията се е увеличил с една четвърт - от над 586 милиона на 740,4 милиона рубли през последната година. Той укрепи позицията си на най-богатия министър.

Самият Мантуров миналата година обясни високите си доходи с факта, че преди държавната служба той имал "зад гърба си 20 години опит в реалния сектор на икономиката, в бизнеса" и получава "дивиденти или лихви от депозити".

67-годишният Виталий Савелев отчете доходите си за първи път. Семейството му се класира на второ място по доходи. През 2020 г. той е спечелил 359 милиона рубли (средно приходите му са били 30 милиона рубли на месец). Доходът на съпругата му е почти 36 милиона рубли. По този начин доходите на семейството надхвърлят 395 милиона рубли.

Министър Савелев и съпругата му притежават голямо количество недвижими имоти, всички те се намират в Русия. Савелев притежава шест парцела с площ от 6,6 хиляди квадратни метра. м, пет къщи с площ от 316 до 503 кв. м, и три апартамента с площ 207, 239 и 293 кв. м.

Семейството притежава четири автомобила: Bentley Continental GT и BMW X5 - собственост на министъра, а съпругата му има два Mercedes-AMG.

„Гласът на Кремъл” най-богат в президентството

Семейството на президентския прессекретар Дмитрий Песков се оказа най-богатото: самият президентски представител спечели 12,5 милиона рубли, а съпругата му - почти 212,9 милиона рубли.

Миналата година те спечелиха 250 милиона рубли (от които 14,6 милиона рубли идват от приходите на Песков) и заеха второ място в списъка на най-богатите семейства в Кремъл.

Татяна Навка притежава, както миналата година, три апартамента, две къщи, два парцела, два автомобила Mercedes-Benz. Песков притежава два апартамента и още половината от един апартамент, както и два автомобила Mercedes-Benz.