В Пекин има най-много милиардери в света

Китайската столица е приютила 33 нови милиардери, като вече е домакин на общо 100

17:18 | 8 април 2021
Обновен: 17:18 | 8 април 2021
Автор: Димитър Баларев
В Пекин има най-много милиардери в света

Пекин вече е дом на повече милиардери, отколкото всеки друг град в света, според последната годишна класация на богатите на списание Forbes, цитирана от BBC.

Forbes посочва, че китайската столица е приютила нови 33 милиардери миналата година и вече е домакин на общо 100. Така Пекин задминава Ню Йорк, в който живеят 99 милиардери и беше начело на класацията през последните седем години. Бързото ограничаване на пандемията в Поднебесната империя, възходът на китайските технологични фирми и фондовите пазари помогнаха на китайската столица да заеме първо място.

Въпреки че Пекин сега има повече милиардери от Голямата ябълка, общото нетно състояние на милиардерите в Ню Йорк остава с 80 милиарда щатски долара (58 милиарда лири) повече от това на на живущите в Пекин.

Най-богатият жител на Пекин е Джан Имин, основателят на приложението TikTok и главен изпълнителен директор на ByteDance. Неговото нетно състояние се е удвоило до 35,6 милиарда долара. За разлика от него най-богатият жител на Ню Йорк, бившият кмет на града Майкъл Блумбърг, е с нетно състояние от 59 млрд. долара.

Китайският бум на електронната търговия

Технологичните гиганти както в Китай, така и в САЩ станаха още по-големи по време на пандемията, най-вече поради фактът, че хора предпочитат да пазаруват онлайн и да търсят нови източници на забавление. Това се оказа и основният двигател на мащабното увеличаване на личните богатства на основателите и акционерите на тези технологични титани.

Китай, чийто Хонконг и Макао също фигурират в списъка на Forbes, е добавил повече милиардери в списъка, отколкото която и да е друга държава в света с 210 нововъзникнали. Половината от новите милиардери в Китай са генерирали своите богатства вследствие на производствени или технологични начинания, включително милиардерката Кейт Уан с нейния бизнес за електронни цигари.

С 698 милиардери Китай се доближава до САЩ, които все още водят класацията по държави със 724.

Един милиардер на всеки 17 часа

Рекордни 493 нови милиареди са присъединили в класацията в световен мащаб миналата година или приблизително един милиардер на всеки 17 часа, посочват от Forbes.

Индия е третата страна с най-голям брой милиардери със 140 души. Общо 1149 милиардери от Азиатско-Тихоокеанския регион притежават нетно състояние от 4,7 трлн долара в сравнение с 4,4 трлн. долара в САЩ

Джеф Безос, основател и главен изпълнителен директор на Amazon, остава най-богатият човек в света за четвърта поредна година. Неговото нетно състояние нарасна с 64 млрд. долара до 177 млрд. долара миналата година.