Наближават Оскари 2021: какво трябва да знаем за церемонията

Мария Бакалова е първата българка, номинирана за „Оскар“ в категорията най-добра актриса в поддържаща роля

18:06 | 8 април 2021
Обновен: 18:06 | 8 април 2021
Автор: Александра Попова
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

93-та церемония по връчването на наградите „Оскар“ ще се състои в неделя вечерта на 25-ти април в Лос Анджелис. Академията за филмови изкуства и науки планира до проведе церемонията присъствено, като се спазват мерките за дистанция, пише The Wall Street Journal.

Първоначално продуцентите на церемонията се надяваха наградите да бъдат раздадени лично. Предвид ситуацията с Covid обаче и предизвикателствата, свързани с международните пътувания, Академията предлага възможността победителите, които не са в Лос Анджелис, да изнесат своята реч и онлайн.

Кога са Оскарите?

Голямата церемония по връчване на Оскарите е в неделя, 25 април 2021 г., от 20:00 часа, местно време. Тя ще се проведе в Union Station Los Angeles, където ще се съберат номинираните, водещи и гости, и в Dolby Theatre в Холивуд, където ще се проведат представленията. Оскарите ще се излъчват на живо в неделя, 25 април 2021 г., по ABC, начало в 20:00. Може да се гладат и на живо в YouTube TV.

Кои са номинирани?

Продуцентите на Оскарите Джеси Колинс, Стейси Шер и Стивън Содърбърг заявиха, че имат за цел да създадат безопасна и бляскава церемония. Много от артистите получават номинация за първи път. Сред дебютантите в категорията за най-добър режисьор са Клоуи Джао за филма "Земя на номади" (Nomadland) и Емералд Фенел за филма „Момиче с потенциал“ (Promising Young Woman). За най-добър актьор е номиниран Стивън Ян за филма „Минари“ (Minari), който е и първият американски актьор от азиатски произход, номиниран в тази категория.

Мария Бакалова е първата българка, номинирана за „Оскар“ в категорията най-добра актриса в поддържаща роля. Американската Академия за кинематографично изкуство и наука номинира Бакалова за изпълнението ѝ в „Борат 2“, където актрисата играе ролята на Тутар - дъщерята на Борат. За златната статуетка българката ще се съревновава с Глен Клоуз  „Елегия Хилбили“ (Hillbilly Elegy), Оливия Коулман за „Бащата“ (The Father), Аманда Сайфред за „Манк“ (Mank) и Юн Ю-джун за „Минари“.

В категорията за най-добър филм „Земя на номади“ се смята за фаворит, предвид силно положителните отзиви относно кинематографията, режисурата, монтажа и сценария. Звездата на филма Франсис Макдорманд получи номинация за най-добра актриса за ролята си на жена, която тръгва на път с микробуса си, обикаляйки американския Среден Запад с пътуващи работници.

Филмът „Момиче с потенциал" донесе на Кери Мълиган номинация за най-добра актриса. В него тя играе жена, която е решена да отмъсти на всяка цена за травма от миналото.  

Кой ще бъде водещият на церемонията?

Няма такъв. Към този момент Академията не е обявила водещ за Оскарите 2021. Вместо това изглежда, че церемонията ще се състои, както беше през 2019 и 2020 г., с много водещи, но без един основен.