Кр. Георгиева: Вижда се светлина в края на тунела

След най-тежката световна рецесия от Втората световна война до днес, възстановяването е в ход, заяви ръководителят на МВФ

19:47 | 7 април 2021
Обновен: 19:52 | 7 април 2021
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Кристалина Георгиева, управляващ директор на Международния валутен фонд. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg
Кристалина Георгиева, управляващ директор на Международния валутен фонд. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Добрата новина е, че в края на тунела се вижда светлина. Това заяви управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева във встъпителното си изказване за началото на Пролетните срещи на МВФ и Световната банка.

“След най-тежката световна рецесия от Втората световна война до днес, възстановяването е в ход. Вчера повишихме прогнозата си за растеж на световната икономика до 6 процента за тази година и 4.4 процента през 2022 г.”, отбеляза Георгиева.

“Перспективата е по-оптимистична благодарение на ваксинирането на милиони хора и допълнителната подкрепа чрез политически мерки, особено в Съединените щати... Без тези фискални и парични мерки, свиването на световната икономика миналата година щеше да бъде три пъти по-голямо и можеше да доведе до нова Голяма депресия”.

Георгиева изтъкна, че “въпреки светлината кризата продължава да хвърля тъмна сянка”.

“Наблюдава се опасно разминаване в икономическите богатства. В рамките на това възстановяване на няколко скорости малък брой икономики, начело със САЩ и Китай, вървят уверено напред, а по-бедните държави продължават да изостават”.

“Изправени сме пред изключително висока несигурност, особено по отношение на въздействието на новите щамове на вируса и потенциалните промени в условията за финансиране. Съществува и риск от допълнителни негативни последици за икономиката от загубата на работни места, ненаучени уроци, фалити, крайна бедност и глад”, каза още Георгиева.

“Политически отговорните лица трябва да предприемат правилните действия сега, за да предоставят справедлива възможност на всички както чрез ваксиниране, така и чрез реална подкрепа за по-добър живот, особено в уязвимите икономики”.

“МВФ продължава да полага огромни усилия без аналог. До момента сме подкрепили 86 държави с над 110 милиарда щатски долара чрез редица инструменти”, изтъкна ръководителят на фонда.

“Подкрепихме 160 държави чрез техническа помощ и обучение, а наскоро удължихме  и периода, през който 29-те най-бедни държави сред нашите членове могат да ползват облекчения при изплащането на дългове”, добави тя.