МВФ: Увеличаване на някои данъци може да помогне на възстановяването

От фонда призовават за минимален глобален данък върху корпоративните приходи, Г-20 обеща решение до средата на годината

19:11 | 7 април 2021
Обновен: 19:19 | 7 април 2021
Автор: Николета Рилска
Снимка: Jonne Roriz/Bloomberg
Снимка: Jonne Roriz/Bloomberg

Данъците върху доходите на най-заможните жители и компаниите могат да помогнат на развитите икономики да наберат средства за възстановяване от глобалната пандемия, посочва представител на Международния валутен фонд, цитиран от Bloomberg.

“Възстановяването от Covid-19 предоставя възможност за преодоляване на ерозията в данъците върху доходите, плащани от хората с най-високи доходи”, коментира Виктор Гаспар, директор на департамента по бюджетни въпроси на МВФ, в сряда.

“Един конкретен вариант, който е на разположение на политиците и може да допринесе за възстановяването от Covid-19, е надбавката под някаква форма върху данъка върху личните доходи или увеличаване на корпоративните данъци, като се има предвид, че някои компании са се справили доста добре, съдейки по пазарните им оценки”, посочва Гаспар. “Има възможност и това е една от опциите, които са на масата”, добавя той.

Светът се сблъсква със значителни икономически предизвикателства при възстановяването си от коронавирусната пандемия, като от фонда изчисляват, че 95 милиона души са изпаднали в екстремна бедност през 2020 г. МВФ също така предупреди за нарастващо неравенство и различия между развитите и развиващите се икономики.

Фондът също така призовава за минимален глобален данък върху корпоративните приходи като начин да “се прекъсне надпреварата в корпоративното данъчно облагане”, посочва Гаспар. Трябва да се гарантира, че правителствата разполагат с ресурси, необходими за техните приоритети, а минималната ставка „е нещо, което смятаме, че може да бъде изключително важно за финансирането на развиващите се страни“, добавя той.

Междувременно финансовите лидери на страните от Г-20, насърчени от американското предложение, се зарекоха да постигнат консенсус за новите данъчни правила до средата на годината. 

Финансовите министри и гуверньорите на централните банки заявиха, че ще "търсят глобално решение, базирано на консенсуса" за минималния корпоративен данък и как да се налага той върху приходите на мултинационалните технологични гиганти. 

Споразумението може да има значителни последици за света, увеличавайки доходите на много правителства, докато се опитват да възстановят икономиките си след пандемията. Други обаче могат да бъдат засегнати, както Ирландия сигнализира.

След години на спорове по време на президентството на Доналд Тръмп, преговорите за обновяване на глобалната данъчна система се ускориха при неговия наследник Джо Байдън. Миналата седмица министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън изложи планове за минимален глобален данък от 21% - много по-висок от обсъжданите 12,5% сред близо 140 държави в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.