Rockefeller: МВФ трябва спешно да пренасочи средства за ваксини срещу Covid-19

Фондът трябва да предостави 650 милиарда долара от допълнителните си резерви, сматат от фондацията

11:16 | 6 април 2021
Обновен: 11:16 | 6 април 2021
Автор: Николета Рилска
Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg
Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

План за преустановяване на коронавирусната пандемия чрез ускоряване на ваксинационните кампании може да бъде финансиран през пренасочване на активи от Международния валутен фонд, посочват от фондация Rockefeller, цитирани от Bloomberg.

МВФ трябва да одобри и предостави 650 милиарда долара от допълнителните си резерви, за да помогне на развиващите се икономики да ваксинират 70% от жителите си до края на следващата година, заяви фондацията.

Забавянето на имунизациите увеличава възможността за появата на нови варианти, което би довело до “нови огнища и допълнителни икономически затваряния” според доклад от 22 страници.

“Вариантите, които са устойчиви на ваксинита и мутират в дадена страна, изоставаща с имунизациите, могат бързо да се разпространят в такива, чиито жители са ваксинирани”, посочва в доклада Раджив Шах, президент на базираната в Ню Йорк фондация. „Настоящите планове за ваксинация и финансирането зад тях просто не са достатъчни, за да защитят всички“, добавя той.

“Ако бъде одобрено, новото преразпределение ще добави значителен тласък на ликвидността за страните, без да се натоварва дългът”, заяви управляващия директор на МВФ Кристалина Георгиева. Формално предложение ще бъде представено пред борда на фонда през юни.

От доклада става ясно още, че финансирането от Световната банка, МВФ и регионалните банки за развитие, включително мобилизирания частен капитал, трябва да се увеличи с 400 до 500 милиарда долара годишно, докато светът се възстанови от пандемията, за да осигури широко и устойчиво възстановяване в развиващите се страни.

Между 4 и 6 пъти по-вероятно е да се стигне до нов вариант на вируса в страна, която няма достатъчен процент на ваксинирани, се посочва още в доклада.

За всеки 1 долар, похарчен за снабдяване на по-бедните страни с ваксини, държавите с високи доходи биха си върнали около 4,80 долара, заяви Rand Corp. в изследване миналата година.