Русия глобява Twitter със 117 хил. долара заради отказ да премахне съдържание

Според руските власти американската компания е насърчавала непълнолетни да се присъединяват към нерегламентирани протести

16:01 | 2 април 2021
Обновен: 16:19 | 2 април 2021
Автор: Александра Попова
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Русия наложи три глоби на Twitter на обща стойност 8,9 милиона рубли (около 117 000 долара) заради отказа на компанията да премахне съдържание, което насърчава непълнолетните да се присъединяват към нерегламентирани протести, засилвайки натиска върху американската социална мрежа, пише Bloomberg.

"Twitter има 60-дневен срок да плати глобата", съобщиха от московския съд, който наложи санкциите в петък.

Миналият месец руските власти затрудниха зареждането на съдържанието в Twitter, обвинявайки услугата, че не е успяла да свали публикации, свързани с употребата на наркотици, порнография и други забранени теми. На 16 март руският интернет регулатор заплаши да блокира напълно услугата в рамките на един месец, ако не изтрие проблемното съдържание.

Говорител на Twitter отказа да коментира глобите. Преди това компанията изрази загриженост относно опитите за ограничаване на онлайн комуникацията и заяви, че не позволява нейната платформа да се използва за насърчаване на незаконни дейности.

По-рано тази година руското правителство засили натиска върху социалните медии заради публикации, включително в Twitter, които насърчават към протести в подкрепа на опозиционния лидер Алексей Навални. Facebook, Telegram, TikTok и Google също са изправени пред заплаха от подобни санкции заради отказа им да премахнат съдържание.