Wall Street се готви за още ръстове преди края на първото тримесечие

Стратези очакват повече фискални стимули, които да насърчат потребителските разходи, икономиката и корпоративните печалби

21:21 | 25 март 2021
Автор: Николета Рилска
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Първото тримесечие на годината все още не е приключило, но компании на Wall Street вече имат очаквания за допълнителни ръстове в цените на акциите през 2021 г., пише Yahoo Finance.

На фона на контрола, който демократите си спечелиха в Камарата на представителите и Сената, стратези очакват повече фискални стимули, които да насърчат потребителските разходи, икономиката и корпоративните печалби.

Все пак рисковете продължават да са налице, включително от повишаване на лихвените проценти, промяна на политиката на Федералния резерв и повишаване на данъците под управлението на администрацията на президента Джо Байдън.

Ето какви са очакванията на някои от стратезите на Wall Street за американския фондов пазар през тази година:

RBC Capital Markets: Силното представяне на акциите на стойност “ще зависи от способността на американската икономика да поддържа темп на растеж над средния”

RBC Capital Markets повиши прогнозата си за печалбата от индекса S&P 500, позовавайки се на по-силните перспективи пред растежа на американската икономика през тази година.

Компанията сега очаква печалба на акция от S&P 500 в размер на 177 долара през тази година спрямо по-ранната ѝ прогноза за 168 долара. За 2022 г. дружеството очаква печалба от 193 долара.

Според компанията относително силното представяне на акциите на стойността ще зависи от способността на икономиката да поддържа ниво на растеж над средното.

“Добрите новини за търговията с акции на стойността са, че настоящият консенсус е брутният вътрешен продукт да продължи да расте над тренда до края на 2022 г. Нещото, което трябва да следим, е дали това ще се промени”, твърдят от компанията.

RBC очаква индексът S&P 500 да бъде на ниво от 4100 пункта в края на 2021 г., като ръстът му за цялата година би бил в размер на малко над 9% спрямо нивото му при затваряне на борсата на 23 март.  

Deutsche Bank: Цените на акциите вероятно ще растат, ще се понижат слабо, след което ралито ще достигне нови върхове до края на годината. 

Стратегът на Deutsche Bank Бинки Чадха очаква дори по-голям ръст на цените на акциите на фона на допълнителните фискални стимули, които трябва да насърчат вече започналото икономическо възстановяване.

“В краткосрочен план очакваме акциите да продължат да поскъпват, подкрепени от ускорението на растежа и от подобрените очаквания за печалбите”, коментира Чадха.

Той посочва, че след това банката очаква отдръпване на фона на пик на растежа през второто тримесечие на годината. Въпреки това според анализатора, търговията с акции ще се завърне към ралито, като индексът S&P 500 ще достигне 4100 пункта до края на годината. Това е повишение от предишните очаквания за ниво на показателя от 3950 пункта към края на 2021 г. и представлява допълнителен ръст от 3,3% спрямо рекордното ниво, на което индексът приключи сесията на 15 март. Банката също така очаква печалбата на акция от показателя да се повиши с 43% до 202 долара през тази година спрямо по-ранната прогноза за печалба от 194 долара.

По сектори Deutsche посочва, че продължава да предпочита енергийния заради очакванията ѝ лекият суров петрол WTI да достигне цена от 80 долара за барел до края на годината.

Credit Suisse: “Ускоряването на ръста на брутния вътрешен продукт ще доведе до по-високи приходи... и до увеличение на печалбата на акция”

Стратегът на Credit Suisse Джонатан Голуб ревизира в посока нагоре целта за S&P 500 до края на годината за втори път в рамките на два месеца през февруари.

Голуб сега очаква печалбата на акция от S&P 500 да се увеличи до 185 долара през 2021 г. и да достигне 210 долара през 2022 г. По-ранните очаквания на стратега бяха за печалба от 175 долара през тази година и 200 долара през следващата.

“Ускоряването на ръста на БВП ще доведе до по-високи приходи (всяко еднопроцентно повишение на БВП води до промяна в продажбите в рамките на 2,5-3%) и дори по-високи печалби на акция, имайки се предвид операционния ливъридж”, посочва Голуб.

Goldman Sachs: Фискалните стимули трябва да подкрепят потребителски ориентираните циклични сектори

Goldman Sachs повиши очакванията си за печалба на акция от S&P 500 през този месец, позовавайки се на неочакван ръст на корпоративните печалби, тъй като дружествата се възстановяват по-бързо от прогнозираното от ударите на пандемията.

“Анализатори очакват печалбите на акция от S&P 500 да се понижат с 11% през четвъртото тримесечие, но резултатите сочат към 2-процентен ръст на годишна база”, заявиха стратези, водени от Дейвид Костин.

“Повишаваме очакванията си за печалба на акция от S&P 500 с 2% до 181 долара (от 178 долара), отразявайки по-високите продажби и маржове на печалба, които би трябвало да преодолеят натиска от вносните цени заради високия операционен ливъридж”, твърдят експертите.

Въпреки подобрените очаквания за печалба през тази година Goldman запази целта за S&P 500 на ниво от 4300 пункта към края на годината, което представлява 9,3-процентен ръст спрямо достигнатия рекорд на показателя на 12 февруари.

“Фискалните стимули вероятно ще са следващият катализатор за американските акции”, смята Костин, тъй като законодателите във Вашингтон работят по нов кръг от мерки за облекчаване на щетите от вируса, които биха насърчили потребителските разходи и корпоративните печалби.

Банката подчертава редица циклични акции, които изглеждат привлекателни поради корелацията им с потребителските разходи и силния ръст на печалбите през последната година, включително на Whirlpool, Charles Schwab, 3M и на Facebook.