Япония е новият лидер сред азиатките пазари през 2021 г.

Сега наблюдателите на пазара се фокусират върху решението на Японската централна банка в петък

08:43 | 18 март 2021
Обновен: 17:43 | 18 март 2021
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Япония отново е на върха сред азиатските пазари - поне през 2021 г.

Акциите поскъпнаха в четвъртък след прогнозите на Федералния резерв за лихвените проценти и това направи Япония най-добре представящия се фондов пазар в Азия през тази година, информира Bloomberg.

В четвъртък индексът Topix се изкачи над нивото от 2000 пункта за първи път от май 1991 г., докато се очакваше показателят на сините чипове Nikkei 225 Stock Average приключи търговията на ниво над най-високото си затваряне от август 1990 г. насам.

Японските акции

Японските акции са най-добре представящите се в Азия през тази година. Графика: Bloomberg

След като достигнаха връх, невиждан от три десетилетия през февруари, акциите на Япония прекараха голяма част от последния месец в отстъпление. Сега те изглежда са възобновили проследяването на бавния път обратно до рекордни нива, загубени след спукването на икономическия балон в края на 80-те години.

"Лошите новини намаляват една по една, а това, което остава, са печалбите", каза Хироши Мацумото, ръководител на японските инвестиции в Pictet Asset Management. Той посочва сигналите от страна на Фед, решението на Япония да премахне извънредното положение заради коронавируса и напредъка, постигнат по отношение на ваксинациите сред положителните стимули, в допълнение към възстановяването на печалбите.

Япония трябва да сложи край на извънредното положение за района на Токио в неделя, след като съумя да намали броя на заразените, без да налага икономически вредни ограничения, наблюдавани в други държави, и с привидно по-малко щети, отколкото при първото извънредно положение преди почти година.

Сега  наблюдателите на пазара се фокусират върху решението на Японската централна банка в петък, когато членовете на институцията трябва да обявят резултатите от прегледа на политиката си и вероятно ще променят покупките на активи.

Очаква се ЯЦБ да сигнализира, че ще купува по-малко дялове от борсово търгувани фондове, когато акциите са скъпи, като същевременно запазва възможността да купува агресивно, когато е необходимо. Банката вероятно ще отмени годишната цел за закупуване на ETF от 6 трилиона йени (55 милиарда долара), съобщи Nikkei в четвъртък.