Общественото мнение в Япония е разделено за Олимпиадата

Изебел Рейнолдс, Bloomberg

13:30 | 1 март 2021
Обновен: 14:44 | 1 март 2021
Автор: Петя Кушева

Извънредното положение беше обявено през януари и доведе до затваряне на барове и ресторанти в 20:00ч.

Жителите на тези 10 зони, които са в извънредно положение бяха призовани да работят от къщи, доколкото е възможно, и да избягват ненужното излизане.

Няма официален вечерен час. Нямаше и глоби за физически лица, но мерките бяха доста ефективни.

Дневният брой на заразените в национален мащаб намаля от 8000 в началото на януари до някъде около 1000-1200 в момента.

Ограничителните мерки бяха доста опустошителни за търговията на дребно и ресторантьорския бизнес.

За Токио настоящата планирана крайна дата е 7 март. Но има леко тревожно изоставане при спада на случаите, така че е съвсем вероятно извънредното положение да бъде удължено след 7 март в Токио и околните райони.

През последните няколко дни има съобщения, че Япония ще позволи на чуждестранни спортисти да влязат в страната веднага щом приключи извънредното положение.

Както току-що казах, не сме съвсем сигурни кога точно ще бъде това, но казаха, че няма да изискват ваксинации и дори няма да изискват карантина. Така че това е въпрос, който може да е доста непопулярен сред обществеността.

Трябва да изчакаме и да видим как се приема от широката общественост, която е доста предпазлива по отношение на провеждането на олимпиадата тази година.

Във всеки случай виждаме анкети, които показват, че 80% от обществеността не иска да бъде проведена Олимпиадата тази година.

Но организаторите изглежда са решени да я проведат и се разработват планове за факелното шествие.

Остава големият въпрос дали ще позволят на да дойдат зрители от чужбина, защото това очевидно е нещо, което би могло да бъде доста рисковано от здравословна гледна точка, като се има предвид, че ваксинациите едва сега са започнали в Япония и не биха напреднали много до момента, когато започват Олимпийските игри на 23 юли.