“Купувайте Exxon, продавайте Tesla”, или каква е новата реалност на пазара

По-високата доходност по облигациите фокусира инвеститорите върху краткосрочните възможности

22:03 | 9 март 2021
Автор: Николета Рилска
Снимка: Callaghan O'Hare/Bloomberg
Снимка: Callaghan O'Hare/Bloomberg

От началото на февруари до затварянето на борсата в понеделник акциите на Tesla поевтиняха с почти 30%, докато тези на Exxon поскъпнаха с над 30%, което показва промените в настроенията през 2021 г., пише Джеймс Макинтош за The Wall Street Journal.

Би било лесно да се заключи, че петролът отново е на мода, а електромобилите изведнъж вече не са. Първото твърдение обаче е само отчасти вярно, докато второто е напълно погрешно. Като цяло движенията разкриват две по-големи тенденции - на икономиката, задвижвана от стимули, и ефектите от процеса върху доходността по облигациите.

Tesla е залог в дългосрочен план, докато Exxon е залог в краткосрочен. Миналата година инвеститорите бяха решени да гледат в дългосрочен аспект на фона на комбинацията от тежки краткосрочни перспективи, докато действията на Федералния резерв на САЩ бяха насочени към намаляване на лихвените проценти и доходността по облигациите се понижаваше. От ноември насам инвеститорите са все по-фокусирани върху краткосрочните печалби заради промените при двете тенденции.

Цикличните акции, които са най-чувствителни към краткосрочния икономически растеж, се предствят силно, след като ваксините срещу коронавируса повишиха надеждите за отваряне на икономиките. Търговията, насърчена от стимулите, се ускори през февруари, след като стана ясно, че пакетът за 1,9 трилиона долара на американския президент Джо Байдън вероятно ще бъде одобрен. Цикличните акции, като тези на авиокомпаниите и енергийните дружества поскъпнаха, като заедно с тях беше отчетен ръст в цените на петрола и медта, а доходността по облигациите се повиши.

Победителят изглежда като Exxon в новия свят на задвижвано от стимулите търсене. Петролът е най-чувствителната борсово търгувана стока, що се касае глобалото потребление, а перспективите са за отваряне на икономиките през тази година. На фона на ръста на търсенето се повишават и цените.

Exxon изпрати тежка 2020 г. - приходите на компанията не успяха да покрият разходите дори преди отписването на 20 милиарда долара от стойността на активите ѝ.

Tesla е печеливша от скоро, но инвеститорите не се вълнуват особено от това. Цените на нейните акции не зависят от печалбата ѝ за годината (която се очаква да се повиши), а от печалбите ѝ в бъдеще, когато се прогнозира значително по-голям обем на продажби на електромобили, както и от надеждите на акционерите за развитие при автономните коли.

За съжаление на инвеститорите в Tesla фондовият пазар се интересува по-малко от дългосрочните перспективи отколкото преди. Победата на демократите, които са ангажирани с борбата с климатичните промени, определено облагодетелства дългосрочните перспективи пред електромобилите. Инвеститорите обаче сега се насочват към подобряващите се възможности пред компаниите, които биха се възползвали в краткосрочен план от по-силната икономика.

Подобряването на икономиката обаче, значи увеличаване на доходността по облигациите, като пазарите оценяват възможността за ускоряване на инфлацията. По-високата доходност по облигациите фокусира инвеститорите дори повече върху краткосрочните възможности.

Това насочи инвеститорите към акциите на растеж и компании с ниска или липсваща рентабилност, но с възможност за бърз растеж на продажбите. Междувременно акциите на дружествата от биотехнологичния и финансовия сектор, заедно с тези на производителите на електромобили и чиста енергия, които по-рано се радваха на сериозен ръст на цените, започнаха да отслабват.

Причината не е, че очакванията за продажбите се понижават. Тя не е и в това, че перспективите за приходите на компаниите са се влошили. Причината е, че печалбите от тези по-високи продажби ще имат по-ниска стойност на фона на повишаването на доходността по облигациите, така че мнозина от поддръжниците на тези дружества осъзнаха, че оценките им не би трябвало да са толкова високи.

Ако доходността по облигациите продължи да се повишава, спекулативните акции на растеж ще бъдат ударени. За някои компании това ще значи промяна от плановете за разрастване към опции за запазване на средства, тъй като за тях ще стане по-сложно намирането на инвеститори за привличане на нови средства. Листнатите наскоро дружества, включително чрез компании за придобиване със специална цел, са сред най-вероятните засегнати.

Материалът не е препоръка за взимане на инвестиционно решение.