Хакерска атака срещу Microsoft обезпокои Белия дом

Технологичният гигант обвинява Китай за атаката

17:43 | 7 март 2021
Обновен: 17:44 | 7 март 2021
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

САЩ изразиха растящо безпокойство заради хакерска атака срещу софтуера за управление на имейли Exchange на Microsoft, за която технологичната компания обвинява Китай, предава ВВС.

„Това е активна заплаха. Всички, използващи тези сървъри – правителства, частният сектор, академична общност, трябва да предприемат действия сега, за да ги поправят", заяви прессекретарят на Белия дом Джен Псаки.

Microsoft заяви, че хакерите са използвали мейл сървъра й, за да атакуват мишените си. Според съобщенията десетки хиляди американски организации може да са засегнати.

САЩ обвиняват от дълго време китайското правителство в кибер шпионаж, което Пекин отрича. Псаки изрази притеснението си пред репортери в Белия дом в петък, че може да има голям брой жертви и допълни, че откритите уязвимости в сървърите на Microsoft „може да имат обхватни последици“.

В събота Националният съвет за сигурност на САЩ съобщи, че е „от съществено значение всяка организация с уязвим сървър да предприеме незабавни мерки“, за да определи дали е била атакувана.

Вицепрезидентът на Microsoft Том Бърт разкри пробива в блог публикация във вторник и обяви подобрения за предотвратяване на пропуски в сигурността, които по думите му са позволили на хакери да получат достъп до сървърите на Microsoft Exchange.

Microsoft Threat Intelligence Center (MSTIC) приписа атаките с „висока достоверност“ на „подкрепен от държава сеещ заплахи участник“, базиран в Китай, който назова Hafnium.

Технологичният гигант съобщи, че Hafnium опитал да открадне информация от групи като изследователи на заразни болести, правни кантори, висши училища и подизпълнители в областта на отбраната.

Говорител на китайското правителство каза пред медите, че страната не стои зад хакерската атака. Пекин многократно е отричал обвиненията на САЩ в кибер престъпления.

Повече по темата четете на Investor.bg.