ЕС е все още далеч от издаването на ваксинационни паспорти

Техническата работа по цифрова платформа за удостоверяване на здравния статус на пътуващите може да отнеме три до четири месеца

12:50 | 3 март 2021
Автор: Станислава Цветкова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Ще отнеме месеци на Европейският съюз да издаваде сертификати за Covid-19, което повишава риска от поредния изгубен туристически сезон за авиационната и хотелиерска индустрия на блока, пише Bloomberg.

Техническата работа по цифрова платформа за удостоверяване на здравния статус на пътуващите може да отнеме три до четири месеца, се съобщи по време на брифинг в Брюксел.

Системата, разработена от Европейската комисия, ще докладва, че притежателите на подобни сертификати наскоро са тествани отрицателно, ваксинирани са или имат антитела след прекаран Covid.

Зависимите от туризма икономики като Гърция настояват за бързото им въвеждане, за да се даде възможност за възстановяване на пътуванията и други дейности като посещаването на заведения, поне за част от населението. Франция и Белгия оказаха съпротива, позовавайки се на опасения, включително неприкосновеност на личния живот и справедливост.

Авиокомпаниите и хотелите също настояваха за облекчаване на ограниченията, които бяха затегнати през последните няколко месеца, дори когато разпространението на ваксините напредва. Международната асоциация за въздушен транспорт миналата седмица заяви, че авиокомпаниите могат да загубят 95 млрд. долара тази година, двойно повече от предишната прогноза, докато пътническият трафик може да бъде ограничен до една трета от нивата преди пандемия.

„Тестването, поддържано от мобилни приложения и проследяване на контактите, са част от решението“, каза Глория Гевара, ръководител на Световния съвет по пътувания и туризъм, който обхваща хотели и авиокомпании, както и летища, туроператори и компании като круизни линии, коли под наем и туристически агенти.

ЕС работи по техническите аспекти на сертификата с Международната организация за гражданска авиация и Световната здравна организация.

Бележка, видяна от Bloomberg, моли държавите членки на блока да предоставят обратна връзка, преди Комисията да представи законодателно предложение по-късно този месец. Сред въпросите, които все още трябва да бъдат решени, е дали сертификатите ще се използват за улесняване на пътуванията в рамките само на ЕС и какво значение ще имат те за пътувания извън блока.

Един риск за ЕС е, че зависимите от туризма членове ще станат нетърпеливи и ще сключат свои собствени двустранни споразумения с външни държави, застрашавайки единството. Миналия месец Гърция и Израел постигнаха споразумение за взаимно признаване на ваксината. Гърция също води преговори с Великобритания, САЩ и Русия, „с различна степен на напредък“, заяви миналата седмица гръцкият министър на туризма Хари Теохарис.

„Разбира се, надяваме се, че ЕС може да работи заедно и да премахне необходимостта от двустранни дискусии и споразумения“, посочи Теохарис.

Блокът също трябва да установи общ подход за „доказателство за възстановяване“ от Covid, съгласно бележката от 2 март. Не е ясно колко дълго човек, който е преболедувал Covid-19, е имунизиран срещу реинфекция и дали тялото ще бъде устойчиво към нововъзникващите щамове на вируса.

Състезание с ваксини

Държавите-членки на ЕС се надпреварват да инокулират своето население и да укротят разпространението на пандемията, преди да се утвърдят устойчиви на ваксини мутации. Но разпространението изостава далеч от САЩ и Великобритания.

Тъй като по-голямата част от световното население все още не е ваксинирано и вирусът все още се разпространява и мутира, блокът подготвя „координиран отговор в случай, че нов вариант на вируса се разпространи в цяла Европа“.

Вътрешната бележка призовава държавите членки да „се договорят предварително за обхвата на спешните мерки, които може да се наложи да бъдат предприети в такъв случай, по отношение на тестването и карантината“, както и ограниченията за пътуване.

Комисията вече работи по споразумения с фармацевтични компании от името на страните членки на блока, за закупуване на  нови ваксини, които ще осигурят защита от нововъзникващи варианти.