Бразилските пазари потъват след поредната интервенция на Болсонаро

Реалът поевтинява с 2,2%, а депозитарните разписки на Petrobras изтриха най-малко 11% от стойността си след решението на Болсонаро да замени ръководителя на компанията

16:32 | 22 февруари 2021
Обновен: 16:32 | 22 февруари 2021
Автор: Димитър Баларев
Пауло Гуедеш, министър на икономиката на Бразилия. Снимка: Bloomberg
Пауло Гуедеш, министър на икономиката на Бразилия. Снимка: Bloomberg

Бразилските пазари потъват днес, след като инвеститорите регират на решението на Жаир Болсонаро да замени ръководителя на държавната петролна компания, което е пореден сигнал, че бразилският президент е готов да жертва благоприятната за пазара политика, ръководена от икономическия му министър, за да увеличи популярността си пред обществото, съобщава Bloomberg. 

Реалът поевтиня с 2,2% при отварянето на днешната търговия, нарушавайки ключовия праг от 5,5 реала за долар, който служеше като подкрепа за бразилската валута. Депозитарните разписки на Petrobras в Германия и САЩ изтриха най-малко 11% от стойността, докато анализатори от Credit Suisse до JPMorgan през уикедна понижиха очакванията за представянето на акциите на компанията. Фючърсите на индекса Ibovespa се сринаха с 5%.

Изненадващ ход

Решението на Болсонаро в петък да уволни завършилия University of Chicago ръководител на Petroleo Brasileiro след яростно несъгласие по отношение на цените на горивата изненада дори вътрешния му политически кръг. Ходът не беше обсъден предварително, което само по себе си подсказва, че президентът е все по-афектиран от неспособността на правителството да успокои електората си, включително шофьори на камиони, които заплашват със стачка заради нарастващите разходи за дизел, коментират двама бразилски високопоставени служители. 

На следващия ден президентът обоснова решението си, като каза, че макар да не възнамерява да се намесва в Petrobras, настоящото ръководство на петролната компания е показало „нулев ангажимент към Бразилия“. Без да разяснява в повече детайли, той добави, че се готви за промени и в други части от администрацията си, които „вероятно не работят, както трябва“, включително в енергийния сектор на страната.

Кабинетът на президента не предостави допълнителни коментари, когато от Bloomberg са успели да се свържат с негови представители.

Загуба на доверие

Последният ход на бразилския президент заплашва да подкопае доверието на инвеститорите в най-голямата икономика на Латинска Америка в момент, когато колебливото й възстановяване е изцяло зависимо от разпространението на втората вълна на Covid-19. Тъй като популярността на Болсонаро спадна до рекордно ниски стойности след изтичането на програмата за предоставяне на помощи за бедните през декември, президентът изглежда все по-нетърпелив да угоди на електората си за сметка на програмата за съкращаване на разходите на министъра на икономиката Пауло Гуедеш.

„Това ни напомня за други моменти на намеса на правителството в икономическата политика“, посочва Кайо Мегале, главен икономист в XP Investimentos, припомняйки решението на бившия президент Дилма Русев от 2013 г. за намаляване на цените на електроенергията. 

„Пазарът иска да знае дали решението на президента е действително насока за икономическа политика.“

Икономисти, анкетирани от централната банка, повишиха своите прогнози за инфлацията над поставената цел, както и очакванията си за лихвените проценти в края на годината за втората поредна седмица. Междувременно те намалиха прогнозата си за икономически растеж през 2021 г. за трета поредна седмица.

Джеймс Гюлбрандсен, главен инвестиционен директор за Латинска Америка в NCH Capital, която управлява активи на стойност 3 милиарда долара, заяви, че несигурността увеличава риска Бразилия да се превърне в дестинация, отблъскваща инвеститорите.

„Ако Болсонаро се намеси в ценообразуването на електроенергията, вероятно това ще е краят на способността му да привлича чужд капитал“.

Роберто Кастело Бранко, настоящият главен изпълнителен директор на Petrobras, спечели подкрепата на инвеститорите, като намали дълга на компанията, докато защитаваше нейната независимост от правителството. Неговият наследник, генерал Хоаким Силва и Луна, чиято номинация трябва да бъде одобрена от контролирания от държавата борд на директорите на компанията, през последните две години отговаряше за водноелектрическия язовир Итайпу и беше министър на отбраната в предишната администрация.

Мълчаливият Гуедеш

Гуедеш все още не е коментирал публично съобщението на Болсонаро за Petrobras, защото той не е в позиция да направи така, че да изглежда ситуацията по-добре, според трима държавни служители. И все пак Гуедеш ще се опита да сведе до минимум опасенията на инвеститорите относно политическата намеса, като ускори одобрението на мерките за строги публични икономии в конгреса, допълват държавните служители.

Бразилското министерство на икономиката отказа коментар.

Гуедеш прекара последните няколко дни в преговори с бразилските народни представители за одобрение на конституционна поправка, която ще даде възможност на правителството да предостави нов кръг помощ за бедните бразилци в замяна на съкращения в публичните разходи през следващите години. Законопроектът ще гарантира фискална надеждност и предвидимост, като понастоящем преговорите вървият добре, тъй като и двете страни са наясно, че страната няма време за губене, допълват бразилските държавни служители.

Въпреки че наскоро загуби няколко политически битки, Гуедеш не възнамерява да се оттегли от поста си преди да остави икономическо наследство, с което може да се гордее, допълниха още тримата длъжностни лица.