Биткойн е все по-близо до пазарна капитализация от 1 трлн. долара

Най-голямата криптовалута е добавила към стойността си над 415 млрд. долара през 2021 г.

10:37 | 19 февруари 2021
Обновен: 10:37 | 19 февруари 2021
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Биткойн почти достигна пазарна капитализация от 1 трилион долара. Така криптовалутата вече далеч изпреварва представянето на по-традиционните активи като акции и злато.

Най-големият токен е добавил към стойността си над 415 млрд. долара през 2021 г. до около 961 млрд. долара, показват данни на Coindesk. Криптоиндексът Bloomberg Galaxy, който включва биткойн и четири други криптовалути, е нараснал повече от два пъти, предава Bloomberg.

Смята се, че спекулантите, корпоративните и институционални инвеститори са стимулирали волатилното изкачване на биткойн. Поддръжниците на биткойн вярват в способността му да се използва като хедж срещу рискове като инфлация, докато критиците му виждат една несигурна мания, яхнала паричните и фискални стимули.

Биткойн чука

Биткойн е близо до пазарната капитализация от 1 трилион долара. Графика: Bloomberg

„Страхът от пропускане на добра възможност е голям фактор в играта“, каза Шейн Оливър, ръководител на инвестиционна стратегия в AMP Capital Investors в Сидни, добавяйки, че „във времена на лесни пари той се увеличава и отчасти това е, което движи настоящия интерес".

Този месец Tesla разкри, че е инвестицирала 1,5 милиарда долара в биткойн, а MicroStrategy увеличи продажбата на конвертируеми облигации на 900 милиона долара, за да купи още повече от токена.

Крипто активите

Криптоактивите засенчват акциите и суровините. Графика: Bloomberg

„Ако основите на компаниите станат тясно обвързани с движенията в биткойн, защото те изведнъж са станали спекуланти, ще бъдем на територията на балона, преди да разберете“, казва Крейг Ерлам, старши пазарен анализатор в Oanda Европа ООД

Главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск публикува туит в петък, за да защити действията на компанията, казвайки, че биткойн "е просто по-малко глупава форма на ликвидност от паричните средства".

Търговията с „дълги позиции в биткойн“ се смята за една от най-харесваните в света, заедно с експозиция в технологии и доларови къси позиции, показва февруарското проучването на Bank of America за глобалното управление на фондовете.