Природният газ в САЩ поскъпва с над 100 пъти за седмица

Спот цените вече са надхвърлили границата от 1000 долара

19:07 | 17 февруари 2021
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Все още няма признаци за пауза в драматичното нарастване на стойностите на природния газ в централната част на САЩ, където спот цените вече са надхвърлили границата от 1000 долара - повече от 100 пъти над нивото им само седмица по-рано.

Цените за незабавна доставка растат стремително, докато потребителите се борят да намерят допълнителни доставки. Производството в САЩ  спада до най-ниското си ниво от четири години, предава Bloomberg.

За разлика от това, много по-ликвидният фючърсен пазар в Ню Йорк отчита слаб ръст на седмична база. Липсата на значително ценово повишение там предполага, че търговците възприемат въздействието на арктическите условия като относително краткотрайно събитие.

Предлагането за доставка на следващия ден в центъра за транспортиране на газ Oneok в Оклахома се търгува в сряда на 1250 долара за милион британски термични единици, каза Дейвид Хой, търговец от Dynasty Power в Калгари. Това надхвърля цената от 999 долара във вторник и тази от само 9 долара преди седмица.

Производството на

Производството на природен газ е спаднало по време на хладно време. Графика: Bloomberg

Производството на газ рязко се срина, тъй като студеното време предизвиква замръзване на течности в тръбите, принуждавайки преработвателните предприятия да затварят. Студовете също така нарушиха износа.

Цената на доставка ан газ през март на Nymex спада с 0,9% до 3,101 долара на милион BTU в 11:14 ч. В Ню Йорк.