Лидерът на пазара на доджкойн притежава токени за 2,1 млрд. долара

Той притежава общо около 28-процентен дял от всички токени в обращение

21:45 | 17 февруари 2021
Автор: Николета Рилска
Снимка: Yuriko Nakao/Bloomberg
Снимка: Yuriko Nakao/Bloomberg

Пазарът на доджкойн има своя лидер, пише The Wall Street Journal.

Само един човек или субект притежава общо около 28-процентен дял от всички токени в обращение, които се оценяват на около 2,1 милиарда долара спрямо настоящите цени, показват данни. Идентичността на притежателя не е ясна, което е често срещано в света на криптовалутите.

Доджкойн е създаден през 2013 г. като шега. Неговите разработчици използват меме на куче от породата шиба ину с лоши правописни навици. Криптовалутата не е създадена, за да се използва като форма на плащания или нещо по-различно от просто шега. В началото на 2021 г. доджкойн струваше около половин цент, въпреки че цената на биткойн се повиши до близо 30 хиляди долара.

Нещата обаче се промениха през тази година. Доджкойн набра популярност, след като известни лица от бизнеса и икони на попа, включително главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск, рапарът Soulja Boy и звездата от Малкълм Франки Мюниц започнаха да промотират токена онлайн. Все още не е ясно какво е привлякло вниманието им.

Цената на доджкойн се повишава с над 900% през тази година до 5 цента за токен, показват данни на CoinDesk. Така пазарната капитализация на криптовалутата достигна около 6,9 милиарда долара, а притежанията на човека, имащ най-много токени, достигнаха оценка от 2,1 милиарда долара. Подобно на биткойн, доджкойн се създава от процес, познат като “копаене” - хората решават трудни математически пъзели, използвайки компютри, за да отключат нови токени.

Установяването на самоличността на притежателя на доджкойни за над 2 милиарда долара е почти невъзможно заради анонимността, която гарантират криптовалутите. Сметката може да принадлежи на борса, на която се търгува доджкойн, както и на лица или групи, управляващи софтуера, който поддържа мрежата на дигиталната валута, показва изследване.

“Съмнявам се, че някой е правил сериозни блокчейн анализи за додж”, коментира Крис Бендиксън, изследовател на CoinShares. “Дори не мога да повярвам, че водим този разговор”, добавя той.

Изследванията при трансакциите с криптовалути се увеличават през последните години. Фокусът обаче е върху биткойн, чиято цена премина прага от 50 хиляди долара във вторник, повишавайки пазарната му капитализация до 940 милиарда долара.

Това, което е ясно, е, че този самостоятелен адрес притежава около 36,8 милиарда доджкойни според уебсайта Bitinfocharts. Той има доджкойни от февруари 2019 г.

Адресът предоставя и интригуваща изненада за хората, които се опитват да отгатнат самоличността на притежателя му - акаунтът е получавал няколко пъти 28,061971 доджкойни. Рожденната дата на Мъск е 28 юни 1971 г.