ESG рискове оглавиха списъка с притесненията на банките

Финансовите предприятия трябва да следят не само своя собствен въглероден отпечатък, но и отпечатъка клиентите си

17:22 | 1 февруари 2021
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Рисковете, свързани с изменението на климата и социалните проблеми, ще се засилят най-много през следващите две години, прогнозират финансови ръководители в проучване.

Въпросите за екологията, социалните въпроси и устойчивото управление (ESG) оглавиха списъка с опасенията на мениджърите на риска в проучване на Deloitte, публикувано в понеделник. Следващите сфери на засилени притеснения са киберсигурността и кредитните въпроси, предава Bloomberg. Повече от половината от анкетираните 57 фирми са банки, докато останалите са застрахователи, мениджъри на активи и други доставчици на финансови услуги.

ESG въпросите

ESG въпросите оглавиха списък с рискове. Графика: Bloomberg

„За финансовите предприятия е по-трудно да се адаптират към промените в ESG средата, защото не става въпрос само за техния въглероден отпечатък, те също трябва да разгледат отпечатъка на своите клиенти и социалното въздействие“, каза Дж. Х. Колдуел, ръководител на консултативната група за финансови услуги в Deloitte.

Сред първите неща, които направи новият президент на САЩ Джо Байдън, беше да се присъедини към Парижкото споразумение за климата. Миналата седмица основният банков регулатор замрази правило, което изисква банките да имат бизнес отношения с компании като петролни сондажи и производители на оръжия, които те биха желали да избегнат поради предполагаемия риск за репутацията. Най-големите банки са отделили милиарди долари за подпомагане на расовите малцинства, след като националните протести миналата година възродиха съзнанието за системно потисничество.

Разглеждайки потенциалното въздействие на регулаторните и надзорни промени през следващите две години, мениджърите на риска прогнозират, че правилата за киберсигурността ще нарастват най-бързо, като тези за ESG са на четвърто място.

Регулаторите във Великобритания и Франция вече включват сценарии за изменение на климата в своите стрес тестове за големите банки тази година. Европейският банков орган работи по специален тест, свързан с климата. Федералният резерв на САЩ току-що сформира комитет за надзор на банките по въпросите на климата.

Евентуални световна финансова криза и по-нататъшни пандемии могат да се появят като макро тенденции, засягащи индустрията през следващите две години, прогнозират риск-мениджърите в проучването на Deloitte, проведено между март и септември миналата година.

„Особено през първата половина на миналата година имаше много несигурност относно икономиката, която все още продължава да бъде налице до известна степен, а пандемията накара хората да осъзнаят, че в бъдеще може да станем свидетели и на други пандемии“, каза Колдуел.