Asos купува марка Topshop за 405 млн. долара

Компанията се опитва да разшири клиентската си база и да засили бизнеса си в САЩ и Европа

12:23 | 1 февруари 2021
Обновен: 12:55 | 1 февруари 2021
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Asos се съгласи да купи Topshop, една от най-известните британски марки за облекло, и няколко други имена за 295 милиона паунда (405 милиона долара). Това е последното изражение на тенденцията онлайн търговците на мода да придобиват известни имена на дребно, които затварят физическите си магазини.

Arcadia Group, несъстоятелната империя за търговия на дребно на Филип Грийн, ще продаде марките Topman, Miss Selfridge и HIIT на Asos, заявиха от компанията в понеделник, цитирани от Bloomberg.

„Този ​​ход е за завземане на пазарен дял“, за да се стимулира растежът в Европа и САЩ, пише Анейша Шърман, анализатор в Sanford C. Bernstein.

Марките, които доминират в търговските центрове на страната в продължение на десетилетия, наскоро се превърнаха в обекти за електронна търговия. Миналата седмица Boohoo Group се съгласи да купи марката Debenhams за 55 милиона паунда. Тъй като онлайн търговците нямат интерес да управляват физически магазини, това води до загуба на хиляди работни места в индустрия, която вече е освободила над 100 000 позиции през миналата година.

Asos заяви, че поема 300 работни места в сделката в отделите по дизайн, търговия и партньорства на дребно. Компанията се опитва да разшири клиентската си база и да засили бизнеса си в САЩ и Европа, където разпознаваемостта на марката Topshop е висока.

Topshop и другите марки са имали общи приходи от около 1 милиард паунда през 2019 г.

Главният изпълнителен директор на Asos Ник Бейтън заяви, че уебсайтът продава продуктите Topshop и Topman през последните две години, а продажбите на марките са били силни, като са нараснали с 41% в края на годината. Компанията планира да продължи да продава продуктите на Topshop чрез външни търговци.

"Asos планира да задълбочи партньорството на Topshop с американския универсален магазин Nordstrom и ще търси други възможни връзки", каза Бейтън.

Boohoo води преговори за закупуването на останалите марки на Arcadia, включително Wallis, Dorothy Perkins и Burton.

Бейтън заяви, че не изпитва чувство за победа, тъй като онлайн търговец на дребно поема марка, считана някога за върха на търговските райони на Великобритания.

„Най-важното за нас беше придобиването на този бизнес, спасяването на 300 работни места и продължаването на изграждането на нашия бизнес. Всички други емоции не са подходящи“, каза той.