Япония отхвърли британското предложение за разширяване на Г-7

Аргументът на Токио и на европейските представители във форума е, че чрез приветстването на повече азиатски страни ще се създаде антикитайски фронт

15:21 | 27 януари 2021
Обновен: 15:21 | 27 януари 2021
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Япония изрази загриженост относно предложенията на Великобритания да покани Австралия, Индия и Южна Корея на срещатa на външните министри от Г-7 и подписването на обща харта за сътрудничество, според дипломатическо комюнике, видяно от Bloomberg.

Правителството на премиера Йошихиде Суга „отблъсна силно“ предложението, се казва в бележката, с аргумент, че целта на форума трябва да бъде възстановяването на Г-7 след трудна година, а не „институционализиране“ на отношенията с поканените гости.

Европейските членове на форума - Франция, Италия и Германия - също отправиха подобни възгледи и някои от дипломатите изразиха опасения, че Великобритания се опитва да пренареди форума зад завесите, създавайки коалиция от 10 водещи демократични държави в противовес на Китай и други авторитарни страни. 

По-рано европейските дипломати заявиха пред Bloomberg, че подобен ход би представлявал риск за Г-7, който би превърнал форума в антикитайски фронт и подобна реторика би подхранила конфликт в стил "студена война" с Пекин. Подобен сценарий според дипломатите от Г-7 трябва да бъде избегнат на всяка цена след опитите на Доналд Тръмп да направи същото.

Премиерът Борис Джонсън, който е домакин на тазгодишната среща на върха, покани Южна Корея, Индия и Австралия да присъстват на форума в Корнуол през юни. Въпреки че е обичайна практика за домакина да покани държавни гости, тяхното участие в процеса обикновено е ограничено, но според запознато лице с плановете на Джонсън, участието на гостите тази година ще бъде по-задълбочено от обикновено.

„Харта на отворените общества“

По време на виртуална среща на политическите ръководители на Г-7 на 22 януари Великобритания заяви пред останалите шест членове плановете си да помоли трите страни да присъстват частично на срещата на външните министри и тази на министрите на развитието, след което всички замесени ще подпишат „Харта на отворените общества“. Япония се оттегли въпреки уверенията от страна на Лондон, че няма да разширява или пренарежда Г-7, според комюникето. Външният министър на Великобритания Доминик Рааб се надява да проведе срещата лично от 3 до 6 май в Уелс.

Идеята за разширяване на Г-7 беше отправена от Тръмп миналата година. В допълнение към Австралия, Южна Корея и Индия той предложи да покани отново Русия, която беше изхвърлена от форума след анексирането на Крим.

Президентът Джо Байдън не посочи позицията си по въпроса, но заяви плановете си да свика среща на върха между представители на демократичните нации. Явни гласове както във Великобритания, така и в САЩ продължават с призивите си форумът да отвори вратите си за нови членове.

За Япония обаче участието на Южна Корея е неудобен момент, като се вземе предвид подновеното напрежение, произтичащо от японското колониално управление в периода 1910-45 г. над Корейския полуостров. Токио също не желае броят на членовете или привилегированият статут на някои страни да се разшири, по-специално за Австралия и Индия. Европейските дипломати от Г-7 заявиха, че възраженията на Япония са отчасти аргументирани, защото тя иска да бъде единствената азиатска държава във форума.

Плановете на

Плановете на домакина Великобритания да привества повече членове в Г-7 подбужда притеснения за някои традиционните членове на форума. Карта: Bloomberg

"Нашата страна ще уважи преценката на държавата домакин", заяви японският премиер пред парламентарна комисия във вторник. 

„Въпреки че уважаваме подобни предложения, нашата позиция е, че е изключително важно да се поддържа сегашната рамка на Г-7.“

По време на същия панел външният министър Тошимицу Мотеги сподели, че е обсъждал въпроса с новия държавен секретар на САЩ Антъни Блинкен, добавяйки, че „е сега е важно Г-7 да работят заедно“.

Японското външно министерство изпрати подобни коментари в отговор на въпросите на Bloomberg. Правителството на Великобритания отказа коментар.

След виртуалната среща на политическите ръководители на Г-7 миналата седмица британски дипломат заяви на свои колеги, че Великобритания ще трябва да намери начин за адресиране на опасенията на Япония, като същевременно постигне целта си за изграждане на по-широко партньорство на отворените общества.

Ремонт и съживяване

Другата част от планове на Обединеното кралство бяха общо взето приветствани от останалата част от форума като възможност за възстановяване и съживяване на Г-7, както и мултилатерализъм в по-широк план. По време на американското председателство форумът не успя да предложи колективен отговор на пандемията, беше въвлечен в трансатлантически неразбирателства по отношение на Китай и успя да отправи само две съвместни изявления.

На длъжностни лица от останалите шест участващи правителства им е било казано, че срещата ще се съсредоточи върху три теми: отворени общества, фокусирани върху споделените ценности и правата на човека; устойчиво възстановяване, обхващащо образованието за жените и момичетата продоволствената сигурност, действия по отношение на климата и ваксините; и подновяване на партньорства със съмишленици, както и Асоциацията на страните от Югоизточна Азия и по-висока степен на заангажираност с Африка.

По отношение на сигурността Великобритания изложи шест потенциални области на интерес: Китай, Русия и нейните съседни държави, Иран, Източното Средиземноморие, Сомалийския полуостров и Индо-Тихоокеанския регион. Американският делегат приветства дневния ред и подчерта ангажимента на администрацията на Байдън да се справи с изменението на климата и многостранността.