Барселона остава най-печелившият футболен клуб в Европа въпреки кризата

Реал Мадрид се нарежда на второ място по приходи

10:47 | 26 януари 2021
Обновен: 09:55 | 27 януари 2021
Автор: Станислава Цветкова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

ФК Барселона успя да запази позицията си на футболен клуб в Европа с най-големи приходи, въпреки че пандемията заличи 15% от продажбите, съобщава Bloomberg.

Приходите в испанския клуб, който приключи първия си сезон без трофей от повече от десетилетие, спадат до 715,1 милиона евро през сезон 2019-2020 от рекордните 840,8 милиона евро за предходния сезон, според последния доклад на Money League. Разходите също са намалели, но едва с 2 процента от 973 на 955 милиона евро. Заплатите в отбора са намалени през миналата година, но само с 80 милиона евро и това не се е отразило сериозно на баланса на клубните финанси.

В същото време испанските медии съобщиха за огромни дългове в Барселона. Според публикация на El Mundo сумата е 1,173 милиарда евро, като 730 милиона от тях са дължими в краткострочен период. 

Реал Мадрид се нарежда на второ място по приходи в размер на 714,9 милиона евро, което е с 6% по-малко от миналата година.

Топ 20 на отборите по приходи в световния футбол са взели 8,2 милиарда евро през миналата година, което е 12% по-малко в сравнение със сезон 2018-2019, става ясно още от доклада.

Отборите в топ 20 загубиха повече от 1 милиард евро приходи от продажби на билети и отстъпки от договори за излъчване, заради мерките във връзка с разпространението на Covid-19.

С продължаващите ограничителни мерки клубовете ще загубят още над 2 милиарда евро приходи до края на текущия сезон.

„Няма съмнение, че това е един от най-трудните моменти, през които футболната индустрия някога е трябвало да премине“, заяви в изявление Дан Джоунс, партньор в Deloitte Sports Business Group и редактор на доклада.

 „Окончателният размер на финансовото въздействие на пандемията върху футбола ще зависи в немалка част от времето и мащаба на завръщането на феновете на спортните трибуни“, допълни той.

Някои от най-високо класираните клубове проучват други възможности за финансиране. Барселона обмисля да покани външни инвеститори да купуват акции в специално създадена компания, съобщи Bloomberg по-рано този месец.

Манчестър Юнайтед остана най-печелившият английски отбор, въпреки че спадът на приходите от 19% го измести с едно място от миналата година на четвърто място в таблицата на лигата. Продажбите бяха засегнати и от неуспеха на отбора да се класира за UEFA Champions League 2019-2020.

Клубовете в топ 20 по приходи отчетоха среден спад на постъпленията си с 55 милиона евро спрямо предходната година. Само двама, ФК Зенит и Евертън, отчетоха увеличение.