Икономическото възстановяване се забавя заради трудното разпространение на ваксините

Възстановяването ще отнеме повече време от предварителните прогнози

20:10 | 25 януари 2021
Обновен: 21:30 | 25 януари 2021
Автор: Станислава Цветкова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Световната икономика през 2021г. е изправена пред по-трудно начало, отколкото се очакваше, тъй като случаите на Covid-19 нарастват и отнема време, за да се започне процес по по-масови ваксинации, пише Bloomberg.

Въпреки че глобалният растеж все още е на път да се възстанови бързо от рецесията от миналата година, може да отнеме повече време в сравнение с по-ранните прогнози. Световната банка този месец вече намали прогнозата си до 4% растеж през 2021 г., като се очаква Международният валутен фонд тази седмица също да актуализира оценката си.

Световната банка

Световната банка този месец намали прогнозата си до 4% растеж през 2021 г. Графика: Bloomberg

Сега се очакват двойни рецесии в Япония, еврозоната и Великобритания, тъй като бяха наложени нови ограничения за спиране разпространението на вируса, съобщава Bloomberg. Рекордният брой случаи в САЩ накара администрация на президента Джо Байдън да подготви допълнителни фискални стимули на стойност 1.9 трлн. долара.

Само Китай успя да постигне V-образно възстановяване, след като успя да ограничи разпространението на вируса по-рано. Но дори и там потребителите остават притеснени заради новите мерките свързани с пандемията.

Индикаторите с висока честота, проследявани от Bloomberg Economics, показват притеснително начало на годината, като развитите икономики започват на по-слаба основа, а развиващите се се разминават.

„Това е отражение на тъжната истина, че преди масовото разпространение на ваксина завръщането към нормалността е малко вероятно“, казва Том Орлик, главен икономист на Bloomberg Economics.

Световната икономика

Световната икономика е изправена пред по-трудно начало на 2021 г., отколкото се очакваше. Графика: Bloomberg

Мрачните прогнози са факт въпреки фискалната подкрепа на обща стойност 12 трлн. долара и трилионите в помощ от централните банки, които така и не можаха да бетонират възстановяването.

Но дори и икономическите прогнози да са се влошили с напредването на 2021 г., подемът на финансовите пазари продължава заради оптимизма, че правителствените стимули и ваксинирането ще доведат до възстановяване. Миналата седмица донесе и нови рекорди на международните пазари

Разликите в представянето между отделните държави по всяка вероятност ще намерят място и в изказванията на световните лидери – включително на китайския президент Си Дзинпин, френския му колега Еманюел Макрон и германския канцлер Ангела Меркел, както и на други, които ще говорят по време на онлайн изданието на Световния икономически форум на 25-29 януари.

Очаква се в понеделник Световната здравна организация да отправи предупреждение до богатите държави, че техните икономики също могат да пострадат освен ако не помогнат на развиващите се държави с ваксинационните им програми, се казва в доклад на Международната търговска камара.

По данни от него,богатите страни могат да загубят до 4,5 трилиона долара, ако не успеят да осигурят на развиващите се страни достъп до ваксини.

„Въпреки че в края на тунела има светлина, все още и предстои да изминем дълъг и труден път“, каза Ерик Нилсен, главен икономист  в Unicredit SpA. „Докато пандемията продължава да е обхванала дадена част от света, нормалността няма да бъде възстановена никъде“, категоричен е той.

Оптимистичните прогнози се основават на сценарий, при който властите успяват да разпространят ваксината в значителен мащаб до средата на годината и неутрализират заплахата от по-лесно предаван щам на вируса. Продължаващата облекчена парична политика и надеждите, че правителствата няма да спрат подкрепата си твърде рано също би следвало да окажат благоприятен ефект.