Microsoft инвестира над 2 млрд. долара в стартъпа за автономни автомобили Cruise

Цената на акциите на Cruise нараста с 5% след новината

20:30 | 19 януари 2021
Обновен: 20:32 | 19 януари 2021
Автор: Станислава Цветкова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Microsoft инвестира в стартъпа за автономни коли Cruise на General Motors като част от стратегическо партньорство. Това е пореден знак за подновения интерес към технологиите за безпилотно шофиране.

Microsoft попада сред група от компании, които ще инвестират над 2 млрд. долара в базираната в Сан Франциско Cruise, чийто мажоритарен собственик от 2016 г. насам е General Motors. Допълнителните средства ще повишат оценката на Cruise след инвестиция до около 30 милиарда долара, в сравнение с 19 милиарда долара, когато T. Rowe Price Associates Inc. инвестира в компанията през 2019 г., се казва в изявление в понеделник, цитирано от Bloomberg.

Cruise ще може да използва платформата за изчислителни облаци на Microsoft Azure за управление на мрежата си за самоуправляващи се превозни средства. Azure ще обработва данните и ще извършва картографиране, както и ще даде възможност на автомобилите да комуникират с бек офиса на Cruise, както и с приложението за клиенти. Това е жизненоважна част от софтуерната инфраструктура, от която Cruise се нуждае, за да изгради планираната си търговска услуга за роботаксита.

„Нашата мисия да осигурим по-безопасен, по-добър и по-достъпен транспорт за всички не е просто състезание за технологичен напредък, но и състезание за доверие“, заяви Дан Аман, главен изпълнителен директор на Cruise.

„Microsoft, като златен стандарт в надеждната демократизация на технологиите, ще бъде мултипликатор за нас, докато комерсиализираме нашите самоуправляващи се, изцяло електрически, споделени превозни средства.“

Новината за сътрудничеството доведе акциите на GM до нови върхове, подхранвайки рали, на което компанията се радва, тъй като главният изпълнителен директор Мери Бара залага сериозно на автомобилни технологии от следващо поколение като самоуправляващи се и електрически превозни средства. Цената на акциите на автомобилния производител нарасна с 5% преди началото на борсовия ден в САЩ, а книжата на Microsoft повишиха стойността си близо 1%.

По думите на GM Microsoft ще бъде нейният предпочитан доставчик на облачни услуги и ще й помогне да фокусира веригите на доставките, както и да предложи нови дигитални услуги на клиентите.