Прогнозите за американската икономика тръгнаха нагоре

Само за месец средната прогноза за БВП на САЩ скочи с 1%

18:11 | 15 януари 2021
Обновен: 18:17 | 15 януари 2021
Автор: Магдалена Иванова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

С демократи, които ще контролират Белия дом и Конгреса, икономистите залагат, че поредната значителна фискална подкрепа ще стимулира икономическия растеж през тази година, съобщава Bloomberg.

Въпреки че прогнозите на икономистите за брутния вътрешен продукт леко се смекчиха за периода от януари до март в последното проучване, очакванията за растеж се увеличиха през следващите три тримесечия, показва проучване на Bloomberg News от 8 до 14 януари сред 70 икономисти. Средната прогноза за годишния растеж на БВП за третото тримесечие сега е 4,6% - с почти един процент по-висока от прогнозата от миналия месец.

Междувременно отслабването в някои сектори на икономиката сви очакванията за първото тримесечие.

Очаквания за

Очаквания за БВП на САЩ. Графика: Bloomberg

В четвъртък Байдън очерта план за стимули на стойност 1,9 трлн. долара, който включва директни плащания към домакинствата, разширяване на обезщетенията за безработица и пари за щатските и местните администрации.

Повишаването на прогнозите за икономическия растеж отразява очакваното увеличаване на потребителските разходи и бизнес инвестициите. Темпът на нарастване на разходите на домакинствата се очаква да достигне своя връх през третото тримесечие – 5,6% на годишна база, тъй като широко разпространените ваксинации позволяват по-широко възобновяване на дейността и повишено търсене.

Бързото връщане към търсенето, заедно с допълнителните стимули, би трябвало да подкрепи ценовата мощ през тази година, след като показателите за инфлацията остават потиснати на фона на пандемията.

Очаквания за

Очаквания за инфлацията в САЩ. Графика: Bloomberg

След разочароващия доклад за работните места през декември средната оценка за ръста на новоокритите работни места е  по-ниска през периода от януари до март, като икономистите пренасочват очакванията си за повече наемане на персонал към следващите тримесечия. В по-широк план се очаква нивото на безработица да продължи да спада през тази година.

Но колко точно ще се определя от силата на икономическия скок, както и от степента на подобрение, наблюдавано в процентите на участие на работната сила. През декември все още имаше близо 4 милиона по-малко хора в работната сила, отколкото през февруари.