Навални се връща в Русия тази неделя въпреки заплахата за затвор

Руският опозиционен лидер призова поддръжниците му да се срещнат личнат с него на едно от големите летища в Москва

17:15 | 13 януари 2021
Обновен: 17:15 | 13 януари 2021
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Руският опозиционен лидер Алексей Навални, който понастоящем се възстановява в Германия след отравянето с химическо вещество, за което обвинява Кремъл, отправи предизвикателство към президента Владимир Путин, обявявайки завръщането си в Москва на 17 януари, предава Bloomberg

Навални, изправен пред заплахи от властите при влизане на територията на Руската федерация, призова поддръжниците му да се срещнат с него на едно от столичните летища в днешна видео публикация в Instagram. Това може да доведе до конфронтации с властите, които забраниха големи събирания заради пандемията от Covid-19.

Завръщането на Навални идва в момент, когато политическото напрежение в Русия се повишава преди парламентарните избори тази есен и обществената подкрепа за Кремъл намалява на фона на спада на заразените с коронавирус. Арестът на опозиционния лидер може допълнително да обтегне отношенията с встъпващата администрация на САЩ, която вече обеща да отговори реципрочно на предполагаемите руски кибер атаки срещу федералните институции в страната и Европейския съюз.

„Това е пряка политическа атака срещу Путин“, заяви регионалният опозиционен активист Лев Шлосберг. Арестът „ще повиши авторитета на Навални сред обществото и ще увеличи рисковете за управляващата партия на всички предстоящи избори. Ако властите откажат да използват сила, това ще бъде счетено като слабост. "

В понеделник Федералната наказателна служба на Русия (FSIN) обжалва пред московския съд да замени условна присъда от три години и половина, която Навални получи през 2014 г., със затвор с присъда за измама. В края на декември институцията предупреди опозиционния политик, че го грози лишаване от свобода, ако той не се подчини на призовката да се яви лично в съда. Ограниченията, наложени заради прекъснатия срок на присъдата, изтекоха на 30 декември.

Декемврийската заплаха дойде малко след като разследващите започнаха ново наказателно дело срещу Навални по обвинения в измама.

"Право на избор"

„Навални се изправя пред властите с право на избор“, коментира Алексей Макаркин, заместник-директор на Центъра за политически технологии в Москва. 

„Ако го арестуват, той може да се превърне в мъченик, а ако не го направят, това ще разгневи политическите редици и ще разстрои държавния апарат.“

Говорител на Кремъл не отговори на искане за коментар.

В момента опозиционният лидер се възстановява в Берлин, където бе откаран за лечение след почти фаталното му отравяне през август по време на предизборно пътуване до Сибир. През октомври Европейският съюз санкционира шестима руски служители заради използването на забраненото химическо оръжие "Новичок". Русия отрече каквото и да било участие.

"Не беше моят избор да дойда в Германия", коментира Навални, добавяйки, че е пристигнал в германската страна, защото са се опитали да го убият. "Сега тези хора са обидени, че не са успели в техното начинание, а аз оцелях и затова заплашват да ме пратят в затвора", допълни още руският опозиционен лидер.