Милиардерът Карл Айкан продаде над половината от дела си в Herbalife

Компанията за хранителни добавки се съгласи да изкупи обратно акциите от Айкан по 48,05 долара всяка

11:48 | 4 януари 2021
Обновен: 15:27 | 4 януари 2021
Автор: Станислава Цветкова
Инвеститорът Карл Айкан, снимка Bloomberg
Инвеститорът Карл Айкан, снимка Bloomberg

Инвеститорът милиардер Карл Айкан продаде над половината от дела си в Herbalife Nutrition на стойност 600 милиона долара, след бурна осемгодишна инвестиция. От компанията за хранителни доабвки се съгласиха да изкупят обратно акциите от Айкан по 48,05 долара всяка, се казва в изявление цитирано от Bloomberg. Милиардерът се отказва и от петте си места в борда на компанията.

Айкан имаше дял от 15,5% в Herbalife към 30 септември. Очаква се последната сделка да приключи до 7 януари, след което компанията на инвеститора Icahn Enterprises ще притежава около 8 милиона от акциите на Herbalife, представляващи дял от около 6%, се уточнява в изявлението.

84-годишният инвеститор вече няма да бъде най-големият акционер на Herbalife след сделката, показват данни, събрани от Bloomberg.

Herbalife е част от портфолиото на Айкан от 2013 г., когато купува акциите месеци след като инвеститора Бил Акман зае за кратко позиция в компанията, след което я нарече „пирамидална схема“. Ръководството обаче многократно отрича тези твърденията и заяви, че е легална организация.

Herbalife има пазарна капитализация от около 6,3 милиарда долара. Акциите на компанията за хранителни добавки се увеличиха няколко пъти през последното десетилетие. През ноември 2020г.  компанията отчете по-добри от очакваните печалби за третото тримесечие и заяви, че очаква продажбите през четвъртото тримесечие да нараснат с от 10% до 20% спрямо предходната година.