САЩ въвеждат задължителни тестове за пристигащите от Великобритания

Delta Air Lines и Virgin Atlantic вече изискват отрицателен PCR или антигенен тест, направен в рамките на 72 часа, докато United Airlines ще въведе мярката след 28 декември

14:15 | 25 декември 2020
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Всички пътници на авиокомпаниите, пристигащи в САЩ от Обединеното кралство, трябва да предоставят отрицателен тест за Covid-19 в рамките на 72 часа преди заминаването на фона на опасения относно разпространението на новия щам на коронавируса, предава BBC.

От 28 декември пътниците ще трябва да предоставят писмено доказателство за резултатите от теста на съответните авиокомпании.

Редица държави от Стария континент затвориха границите си за полети от Великобритания заради мутацията. Но бързото й разпространение доведе и до по-строги правила в Обединеното кралство, включително забрана за задгранични пътувания за много британци.

Американските авиокомпании драстично намалиха полетите си до Великобритания и Европа, след като достъпът на повечето чуждестранни граждани беше спрян в началото на пандемията.

Здравните служители и експерти поясниха, че няма доказателства новият щам да е по-смъртоносен или дали предизвиква различна реакция при имунизация, но е доказано, че е до 70% по-заразен

Решението на Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC) да изискват тестове беше взето, след като Ню Йорк въведе правила за самокарантиране на международни пътници в отговор на мутация. CDC поясни, че ще се приема както отрицателен PCR тест, така и антигенен.

От четвъртък пътуващите с Delta Air Lines и Virgin Atlantic на полети от Обединеното кралство до САЩ, трябва да предоставят отрицателен тест, направен в рамките на 72 часа преди заминаването. United Airlines ще въведе подобни изисквания за своите пътници от 28 декември.

Тъй като новият щам се разпространява бързо в Лондон и Югоизточна Англия, правилата бяха затегнати в Обединеното кралство, което означава, че повече от 85% от населението - 48 милиона души - ще бъдат обект на втора степен на ограничения след 26 декември.

Разпространение на

Разпространение на коронавируса във Великобритания. Графика: BBC

Великобритания съобщи за 39 036 позитивни случая на Covid в четвъртък и още 574 починали в рамките на 28 дни след положителен тест.