Magna в съвместно предприятие за електрически автомобили с LG Electronics

Magna ще купи 49% дял в новия блок за 453 милиона долара

15:13 | 23 декември 2020
Обновен: 17:45 | 23 декември 2020
Автор: Станислава Цветкова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Базираната в Южна Корея LG Electronics планира да отдели част от бизнеса си с електрически автомобили в ново съвместно предприятие с канадската Magna International.

Magna ще купи 49% дял в новия блок за 453 милиона долара, а останалата част ще бъде собственост на LG Electronics, заяви южнокорейската компания. Съвместното предприятие ще произвежда електронни двигатели, инвертори и системи за електрическо задвижване във фабрики в Инчон, Южна Корея и Нанкин в Китай, заявиха запознати по въпроса по-рано в сряда.

Акциите в LG Electronics поскъпват с 30%, което достига дневен лимит, което е най-добрият им резултат.

Автомобилните доставчици в световен мащаб все повече позиционират компаниите си, така че да се възползват от ръста при електрическите автомобили. Съчетание от по-строги разпоредби за автомобилите, задвижвани с бензин, благоприятни правителствени политики и подобрения в технологията при батериите доведоха до това повече автомобилни производители да ускорят плановете за електрификация. Промяната също предизвика рали в акциите на лидера на пазара Tesla, както и на китайските стартиращи компании Nio и XPeng.

LG Electronics „се очертава като нова алтернатива за инвеститорите на акциите на Tesla“, каза Джеон Кюнг Дае, главен инвестиционен директор в Macquarie Investment Management Korea. Компанията е „известна като лидер в електрониката и може да произвежда електрически автомобили въз основа на оригинален модел при производството на оборудване, вместо да създава собствена марка eлектрически превозни средства“, посочва Bloomberg.

Новата компания към момента е наричана условно LG Magna e-Powertrain.

„Очаква се пазарът на електронни двигатели, инвертори и системи с електрическо задвижване да има значителен ръст до 2030 г.  Новата компания ще се насочи към този бързо растящ глобален пазар с портфолио от световна класа“, заявиха двата бранда в съвместно медийно съобщение.

LG Magna e-Powertrain ще включва повече от 1000 служители във всички бази на LG в САЩ, Южна Корея и Китай, а трансакцията се очаква да приключи през юли, при редица условия, включително получаване на одобрение от акционери на LG.

Това е втората голяма инвестиция на LG Electronics в автомобилната индустрия, след като през 2018 г. закупи доставчика на системи за автомобилно осветление и фарове ZKW Group за около 1,1 милиарда евро (1,3 милиарда долара). Съгласно условията на тази сделка LG Electronics придоби 70% дял в ZKW Group, а компанията-майка LG купи останалите 30%.