Цена и характеристики водят търсенето на EV

Ед Лъдлоу, Bloomberg

14:35 | 25 ноември 2020
Обновен: 14:40 | 25 ноември 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

 

Вчерашният двигател беше една бележка на анализатора от Wedbush Securities Дан Айвс, който увеличи целевата стойност за акциите на Tesla до 1000 долара.

Той го нарича повратна точка за търсенето на електромобили и очаква през следващите 18-24 месеца то да се увеличи значително и до 2025 година да достигне 10% от общите продажби на автомобили.

Но погледнете ситуацията малко по-отдалече.

Сините стълбове са продажбите на електромобили с батерии. Те са нищожна част от всички продажби по света.

И едва през 2040г, този тип автомобили ще станат 50% от общия брой продадени.

Така че тези коли трябва да изминат още дълъг път.

А данните, които виждаме са на Bloomberg New Energy Finance.

Това, което виждаме е оптимизъм, вълнение и промяна на психологията от инвеститорите, които разглеждат не само Tesla, която се явява лидер на пазарите, но и други стартъпи и традиционни производители като General Motors и Ford.

И да им се доверят, че напредват с електрификацията и че отговарят на съществуващото търсене с нови автомобили.

Ситуацията е интересна, защото тук в Съединените щати хората очевидно предпочитат пикапите и по-големите превозни средства и те представляват 80% от продажбите на нови автомобили в страната. Но ако разгледате електромобилите, които се предлагат и то не само от Tesla, но и Nissan Leaf или Chevrolet Bolt, те не съвпадат с типа коли, които американците предпочитат и обичат да шофират.

Винаги съм се питал защо няма повече по-големи електромобили с батерии. А от 2021, компании, като Ford, GM и Rivian, която споменах, всички те ще представят на пазара електрически пикапи.

А ако разгледате някои от експертите в сферата на Уолстрийт, те също смятат, че това ще бъде двигател на търсенето от потребителите. Аз постоянно говоря за равенството в цените, но представянето също е много важно.

Може ли вашият електромобил да направи същото, което и неговият бензинов еквивалент?

Докато това стане реалност, не смятам, че електромобилите ще бъдат толкова популярни. Особено тук в Съединените щати, които изостават от Европа и Азия в електрификацията на автомобилите си.