Каква беше 2020 г. за Бил Гейтс?

Състоянието на основателя на Microsoft нараства след началото на пандемията

14:31 | 23 декември 2020
Автор: Николета Рилска
Основателят на Microsoft и филантроп Бил Гейтс. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg
Основателят на Microsoft и филантроп Бил Гейтс. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Бил Гейтс изпраща 2020 г. на трето място в класацията на Bloomberg за 500-те най-богати хора в света. На 24 ноември той изгуби второто място в листата за сметка на Илон Мъск, чието нетно богатство се увеличи заедно с ръста в цените на акциите на Tesla, пише Yahoo Finance.

Бил Гейтс все още има голямо състояние, а през 2020 г. той се фокусира върху използването му за борба с коронавирусната пандемия.

Ето и някои от най-запомнящите се моменти от годината за основателя на Microsoft:

Януари: Фондацията на Бил и Мелинда Гейтс осъществи първото си голямо дарение в борбата с коронавируса

Бил и Мелинда Гейтс дариха 10 милиона долара за подкрепа на Китай и Африка за овладяване на коронавирусната криза преди първият случай на заразен да е бил установен в САЩ. Фондацията обяви дарението си в съобщение до медиите.

Март: Гейтс се оттегли от бордовете на Microsoft и Berkshire Hathaway

На 13 март Microsoft обяви, че Гейтс се оттегля от Борда на директорите на компанията, “за да посвети повече време на свойте филантропски приоритети, включително глобалното здраве, развитие, образование и нарастващата му ангажираност в борбата с климатичните промени”. Гейтс продължава да изпълнява ролята на технологичен съветник в компанията.

Също през март Berkshire Hathaway обяви, че бившият главен изпълнителен директор на American Express Кенет Чено ще замени Гейтс в нейния борд. Гейтс беше част от Борда на директорите на Berkshire от 2004 г. насам.

Май: Даренията на фондацията на Бил и Мелинда Гейтс за борба с коронавируса достигнаха 300 милиона долара

До април фондацията на Бил и Мелинда Гейтс насочи 250 милиона долара за подкрепа развитието на диагностични методи, терапии и ваксини в борбата срещу Covid-19, укрепване на африканските и южноазиатски здравни системи и в помощ на преодоляването на социалното и икономическо влияние на вируса.

През май беше обявено допълнително финансиране, което увеличи общия принос на фондацията за глобалния отговор срещу коронавирусната пандемия до над 300 милиона долара.

Септември: Доклад показа, че състоянието на Гейтс се увеличава с 19% на фона на пандемията

Доклад, публикуван от Института за политически изследвания (Institute for Policy Studies) и Американци за данъчна справедливост (Americans for Tax Fairness) показа, че състоянието на Гейтс се увеличава с 18,7% от средата на март до средата на септември. На 18 март богатството на Гейтс беше в размер на 98 милиарда долара, докато към 15 септември то нарасна до 116,3 милиарда долара.

Към 17 декември нетното състояние на Гейтс възлиза на 130 милиарда долара, сочат данни на Bloomberg.