Бил и Мелинда Гейтс даряват още 70 млн. долара за достъп до ваксини на по-бедните

Фондацията им вече е дарила 393 млн. долара в борбата срещу коронавируса

15:00 | 12 ноември 2020
Обновен: 15:00 | 12 ноември 2020
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Американските милиардери Бил и Мелинда Гейтс добавиха 70 млн. долара (53 млн. паунда) финансиране за разработването и разпространението на ваксини срещу Covid-19, които да бъдат широко достъпни за бедното население в държавите с ниски доходи, предава Yahoo Finance.

Bill & Melinda Gates Foundation, създадена от съоснователя на Microsoft и неговата съпруга, бивш генерален мениджър на технологичната компания, вече е дарила 393 млн. долара в борбата срещу коронавируса.

Сега фондацията ще дари допълнителни 50 млн. долара по схемата за глобален достъп до ваксини COVAX Advance Market Commitment (AMC), ръководена от Алианса за ваксини - GAVI.

Освен че може да се похвали с „най-голямото и разнообразно портфолио от кандидати за ваксина срещу Covid-19“, AMC е фокусирана върху осигуряването на справедливо разпространение, особено в страните с ниски доходи, след като дадена ваксина бъде одобрена и лицензирана за прилагане.

Останалите 20 млн. долара ще отидат към Коалицията за иновации в областта на епидемичната готовност (CEPI), която до момента е инвестирала 23,7 млн. долара в шест различни ваксини от типа ARS-CoV-2, съобщават от частната фондация на Бил и Мелинда Гейст.

„Трябва да гарантираме, че всеки ще има еднакакъв достъп до тестове, лекарства и ваксини, когато те бъдат налични без значение къде живе по света", посочи Мелинда Гейтс в изявление.

Фондацията е работила също така с CEPI и GAVI заедно със Световната здравна организация и за създаването на Access to COVID-19 Tools (ACT) Accelerator, който има за цел да ускори развитието, производството и справедливия достъп до тестове, лечения и ваксини.

Ограничени дози на ваксина срещу коронавируса могат да бъдат на разположение до края на годината. Pfizer и BioNTech наскоро обявиха, че тяхната ваксина е ефективна в повече от 90% от случаите на база на проучването си, направено върху над 43 500 доброволци. 

Междувременно ранните резултати от изпитания на руската Sputnik показват, че може да бъде до 92% ефективна. Експертите обаче твърдят, че спектърът на руските изпитания е твърде малък, за да бъдат взет предвид от медицинската общност.

От Bill & Melinda Gates Foundation заявиха, че се надяват другите международни дарители да последват техния пример и да положат повече усилия за борба с пандемията.