Компаниите със сериозни климатични действия се увеличават с 46% тази година

Това показва годишният списък на организацията с нестопанска цел CDP

16:37 | 8 декември 2020
Обновен: 16:37 | 8 декември 2020
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Броят на големите компании, които са разкрили своето въздействие върху околната среда и сериозно са се ангажирали да го намалят, се е увеличил с 46% от миналата година, показва нов анализ на водеща платформа за отчети за корпоративното влияние върху околната среда.

Броят на най-добрите компании от гледна точка на екологичните им действия (A List) нараства до 313 през тази година в списъка на международната организация CDP. Списъкът, който беше актуализиран във вторник, се състои от компании, които са получили най-високата оценка на CDP за разкриване на влиянието върху околната среда и политики за изменението на климата, опазване на горите и използване на водата, предава Bloomberg.

Разширяването на списъка се случва в година, когато климатичният риск застана на едно от първите мяста на финансовите пазари. През април анализ на Morningstar показа, че устойчивите фондове са в сравнително добра позиция да издържат на сътресенията на коронавируса, устоявайки на спадовете на пазара през март много по-добре от конвенционални фондове.

Действията по климата също се отплащат. Индекс, който проследява списъка на CDP, отчита средна годишна възвръщаемост, която е с 5,3% по-висока спрямо конкурентите през последните седем години. Stoxx Global Climate Change Leaders, който измерва представянето на компаниите в CDP’s A List Index спрямо Stoxx Global 1800, се е покачил с около 13% от началото на 2020 г.

„Организациите, които могат да приемат устойчивостта като стратегически необходима цел, могат да се адаптират към това ново бъдеще“, каза Нина Сиега, директор на научните изследвания за устойчиво финансиране в Кеймбриджския институт за лидерство в устойчивото развитие.

Повечето компании разкриха само на CDP данни, които отразяват въздействието им върху климата, като се концентрират върху намаляването на емисиите, но някои отиват по-далеч. От 9600 компании, които са докладвали тази година, само десет са получили рейтинг „А“ за предоставените данни, свързани с изменението на климата, горите и използването на вода. Сред тях са Danone, L’Oreal и Philip Morris International. 

Броят на компаниите, които са разкрили данни на CDP, се увеличава с 14% тази година спрямо миналата. Континентът, в който са базирани най-много компании от т.нар. A List  е Европа. Япония е дом на повече от водещите компании, отколкото която и да е друга държава - с 66 от 313 компании, базирани там. Сред тях производителят на автомобили Honda, който постигна използване на 100% възобновяема енергия в своите европейски и южноамерикански заводи миналата година, а химическата и козметичната компания KAO Corporation въведе вътрешен механизъм за ценообразуване на въглерод, за да насърчи икономиите на енергия.

„Вятърът е в платната ни“, каза Декстър Галвин, глобален директор на корпорациите и веригата за доставки в CDP.

 „Сега се нуждаем от тези пионери, за да вдъхновим мнозинството корпорации, тъй като частният сектор трябва да поеме лидерска роля, когато климатичните цели бъдат повишени на COP26 през следващата година“, каза той с препратка към глобалните преговори за климата, които ще се проведат в Глазгоу през 2021 г.