Г-20: Климатичните цели за важни дори в условията на пандемията

„Членовете на Г-20 трябва да засилят борбата срещу изменението на климата и да продължат да играят водеща роля за постигане на пълно и ефективно прилагане на Парижкото споразумение“, каза китайският президент Си Дзинпин

18:00 | 22 ноември 2020
Обновен: 18:03 | 22 ноември 2020
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Soichiro Koriyama/Bloomberg
Снимка: Soichiro Koriyama/Bloomberg

Световните лидери призоваха държавите да не изпускат от поглед климатичните цели в пандемията от коронавирус, подкрепяйки целите на Парижкото споразумение на фона на надеждите, че новоизбраният президент на САЩ Джо Байдън ще се присъедини отново към споразумението.

Участниците на втория ден на виртуална среща на върха на страните от Г-20 обсъдиха изменението на климата в сесия, организирана от Саудитска Арабия, носител на председателството на форума. САЩ официално излязоха от Парижкото споразумение, което обещава ограничения за замърсяването с изкопаеми горива, по-рано този месец, припомня Bloomberg.

„Членовете на Г-20 трябва да засилят борбата срещу изменението на климата и да продължат да играят водеща роля за постигане на пълно и ефективно прилагане на Парижкото споразумение“, каза китайският президент Си Дзинпин.

Си, които обеща да направи страната си въглеродно неутрална до 2060 г., заяви, че Китай приветства плана за кръгова въглеродна икономика, или КВИ, предложен от Саудитска Арабия - спорен план, който се стреми да намали емисиите, като същевременно улавя и използва повторно парникови газове, произведени от изгаряне на въглеводороди.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп използва обръщението си към сесията, за да отхвърли отново споразумението от Париж, оправдавайки решението си да се откаже от споразумението „за защита на американските работници“.

„Споразумението от Париж не е предназначено да спаси околната среда, а за убиване на американската икономика. Отказах да предам милиони американски работни места и да изпратя трилиони американски долари на най-лошите замърсители на околната среда в света“, каза Тръмп

Други лидери се изказаха в подкрепа на пакта и в по-широк смисъл на необходимостта да се поддържа инерцията по отношение на климатичните цели, дори когато икономиките по света са затруднени от пандемията от Covid-19.

Премиерът на Индия Нарендра Моди каза, че вниманието е поставено върху спасяването на хората и икономиките от въздействието на коронавируса. „Също толкова важно е да запазим фокуса си върху борбата с изменението на климата. С климатичните промени трябва да се борим по интегриран, всеобхватен и цялостен начин", заяви тя.

Австралийският премиер Скот Морисън заяви, че страната му подкрепя „практическите пътища за намаляване на емисиите“. Той добави: „Австралия остава твърдо ангажирана с Парижкото споразумение и ангажиментите, които сме поели.“

Италианският премиер Джузепе Конте, чиято страна поема председателството на Г-20 за 2021 г., заяви, че климатът ще бъде основният фокус за групата през следващата година.

Сега лидерите на Г-20 се съгласиха в заключителното си изявление да "одобрят" КВИ, "като същевременно признават ключовото значение и амбицията за намаляване на емисиите".

Първоначално подходът за КВИ предизвика известен скептицизъм. Създаването на изцяло самодостатъчен производствен цикъл е практически невъзможно: Винаги ще са необходими някои нови материали и винаги ще се създават някои отпадъци. Изграждането на кръгова икономика също може да изисква високи предварителни разходи.

Президентът на Южна Африка Кирил Рамафоса подкрепи Парижкото споразумение, като в същото време призова усилията за смекчаване на изменението на климата да бъдат придружени от подкрепа за страните, засегнати от него.

„Трябва да останем твърди в решимостта си да защитим нашите общества и планетата от влошаване на околната среда“, каза Рамафоса, който е ротационен председател на 55-членния Африкански съюз