2600 души на седмица напускаха Ню Йорк и преди Covid-19

Все повече се предпочитат не толкова гъсто населени райони

17:15 | 5 декември 2020
Обновен: 17:17 | 5 декември 2020
Автор: Магдалена Иванова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Независимо дали богатите хора бягат във вторите си домове или студентите са принудени да се върнат при родителите, коронавирусът води до голяма миграция в САЩ тази година, съобщава Bloomberg. В много случаи обаче просто се наблюдава ускоряване на тенденциите, които вече са били налице.

Например Ню Йорк губи по 376 жители на ден поради вътрешна миграция през 2019 г., което е увеличение с повече от 100 на ден спрямо предходната година. През март 2020 г. градът се превърна в епицентър на огнището на коронавирус в страната.

„Намаляването на населението на Ню Йорк започна преди Covid”, коментира Джъстин Холандър, професор по градска и екологична политика в Tufts University в Масачузетс. Според него тази тенденция със сигурност ще се ускори, тъй като все повече се предпочитат не толкова гъсто населени райони.

Намаляването на жителите на Ню Йорк би се случвало значително по-бързо без пристигащите от чужбина. Миналата година в града са се преместили почти 60 хил. мигранти (само в Маями са били повече), докато 200 хил. души са го напуснали.

Лос Анджелис и Чикаго са сред другите градове в САЩ, които са отчели през миналата година намаляване на жителите си. И двата града страдат от тази тенденция от 2017 г.

Ню Йорк е градът с най-голямо население при всяко преброяване от края на 18 век и вероятно ще запази лидерското си място в класацията през следващите десетилетия.

Въпреки че пандемията вероятно предизвиква промяна в темпа на тенденциите, е малко вероятно тя да окаже сериозен ефект.

Неотдавнашно проучване установи, че жителите на Ню Йорк с високи доходи съобщават за спад в качеството си на живот от началото на пандемията.