Манията по здравословно хранене доведе до бум в консумацията на авокадо

Европейското и американското потребление достига рекордно високи стойности

15:30 | 5 декември 2020
Обновен: 15:30 | 5 декември 2020
Автор: Магдалена Иванова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Потребителите, които се грижат за здравето си, ядат авокадо, както никога досега по време на пандемията, съобщава Bloomberg. След кратък спад в търсенето в началото на кризата с Covid-19 европейското и американското потребление достига рекордно високи стойности, показва информация на Световната авокадо асоциация.

Според главния изпълнителен директор на асоциацията потреблението вече е извън всякакви класации, тъй като хората искат да се хранят здравословно.

Търсенето на плодове като цяло расте, благодарение на това, че все повече потребители се хранят у дома. Употребата на авокадо се разширява до салата, бурито и други. Потреблението на авокадо в Европа се очаква да скочи с 12% тази година до рекордните 1.58 млрд. паунда според данните за вноса, докато търсенето в САЩ ще се увеличи със 7%, посочват от Световната авокадо асоциация, позовавайки се на прогнози от сектора.

Консумация на

Консумация на авокадо на глава от населението през 2020 г. Графика: Bloomberg

Стойността на глобалния внос на авокадо е нараснала най-бързо сред основните плодове през последното десетилетие, коментира Дейвид Магана, старши анализатор в Rabobank International. Глобалното търсене на „Хас“ - най-популярният сорт, ще расте с годишен темп от почти 5% до 2025 г., надхвърляйки 8 милиарда долара в световен мащаб, показват прогнозите на Hass Avocado Board.

От 2010 до 2018 г. световната продукция се е увеличила от 2,87 милиона тона на 6,4 милиона, като засадените площи са почти утроени, показват данни на Организацията на ООН за прехрана и земеделие (данните не включват Чили, който е важен производител).

Едно от основните предизвикателства пред индустрията остава да гарантира, че предлагането е в крак с търсенето, за да се избегне скок на цените, като в същото време се отправят критики, че някои страни разширяват производството, използвайки неустойчиви практики за околната среда, обясняват от Световната авокадо асоциация.

Графиката за консумацията на авокадо на глава от населението показва, че най-големият любител на зеления плод е Мексико, следвано от САЩ, Дания и Норвегия.