Германският пазар на електромобили е напът да изпревари калифорнийския

Клиентите в Германия са закупили общо 98 370 напълно електрически автомобила до септември тази година

16:21 | 3 декември 2020
Обновен: 16:21 | 3 декември 2020
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Продажбите на електрически превозни средства в Германия ще надминат за първи път тази година тези в Калифорния поради редицата държавни стимули, подпомагащи най-големия автомобилен пазар в Европа пред родната държава на Tesla, пише Bloomberg.

Клиентите в Германия са закупили общо 98 370 напълно електрически автомобила през първите девет месеца на 2020 г., приблизително с една трета повече от продадените в Калифорния, сочи доклад на базираната в Берлин Schmidt Automotive Research.

Субсидиите в размер на 9 хил. евро за превозно средство, захранвано от батерии, удвойха автомобилния парк в Германия спрямо този в Норвегия, която все е държавата с най-много електромобили на глава от населението. 

Германия е

Германия е напът да изпревари Калифорния по брой продажби на електромобили тази година. Графика: Bloomber

Германия, която изпреварва Калифорния, е изключително благоприятнo насторена към местните производители на автомобили като Volkswagen, Daimler и BMW, докато се стремят да настигнат Tesla. Трите германски производители, взети заедно, се оценяват на по-малко от половината от американския им конкурент, който в момента изгражда завод близо до Берлин. 

Европа предприема безпрецедентни стъпки за премахване на бензиновите и дизеловите автомобили. Британския премиер Борис Джонсън забранява продажбите на автомобили с конвеционални двигатели с вътрешно горене от 2030 г. Миналия месец Германия заяви, че ще удължи бонусите за закупуване на електромобили до 2025 г., като в допълнение ще разшири мрежата за зареждане на страната и улесняване на плащанията за зареждане на батерии.

Калифорния ще прекрати продажбите на нови автомобили, задвижвани с бензинови двигатели, до 2035 г. като част от борбата си с изменението на климата, заяви губернаторът Гавин Нюзъм през септември.

Schmidt Automotive Research поясни, че е използвала данни на IHS Markit, германския орган за автомобилен транспорт KBA и AutoCount на Experian в своя доклад.