S&P купува IHS Markit за 39 млрд. долара

Регулаторният контрол обаче може да представлява риск за сделката

15:14 | 30 ноември 2020
Обновен: 15:14 | 30 ноември 2020
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

S&P Global се съгласи да купи IHS Markit за около 39 млрд. долара в сделка, която ускорява вълната на консолидация сред най-големите доставчици на данни на Уолстрийт. След сделката акционерите на S&P ще притежават приблизително 67,75-процентов дял от компанията, предава Bloomberg.

Дъглас Питърсън, главен изпълнителен директор на S&P, ще бъде изпълнителен директор на комбинираната компания. Ланс Уггла, главен изпълнителен директор на IHS Markit, ще остане като специален съветник на компанията една година след приключване на сделката.

Придобиването е на обща стойност от около 44 млрд. долара, включително поемането на нетен дълг от 4,8 млрд. долара.

Предложеното обвързване на S&P с IHS Markit, изследователска фирма с над 5000 анализатори, изследователи на данни, финансови експерти и специалисти в бранша, е част от надпреварата сред най-големите играчи в бранша да се възползват от нарастващото търсене на данни и анализ на все по-компютъризираните финансови пазари. Това следва споразумение от миналата година на London Stock Exchange Group за придобиване на Refinitiv  за 27 милиарда долара.

„Това е огромна консолидация на финансови бази данни и услуги“, каза Гари Дюган, главен изпълнителен директор на Global CIO Office, инвестиционна компания в Сингапур. Според него от S&P вероятно са разбрали, че постепенното разширяване няма да работи и вместо това са се заели с голямо придобиване, което ще задълбочи продуктовата им гама и уместност.

Сделката ще бъде второто по големина придобиване в света през 2020 г. след споразумението между най-големите китайски петролни и газови компании за продажба на техните тръбопроводни мрежи на нов национален превозвач за 56 милиарда долара, показват данни, събрани от Bloomberg.

Markit е основана през 2003 г. в къща извън Лондон от бившия изпълнителен директор на TD Securities Ланс Ъгла и в първите си дни бе подкрепена от група големи банки, жадни за прозрачни данни за цените в непрозрачния свят на кредитните деривати. Ъгла изгради компанията чрез невероятна поредица от придобивания, завършила със сливането през 2016 г. с IHS. IPO на Markit през 2014 г. я оцени на около 4,5 милиарда долара.

Регулаторният контрол може да представлява риск за сделката, като се има предвид припокриването между предлагането на данни на фирмите, смята Крейг А. Хубер, основател на Huber Research Partners LLC. LSE все още води преговори с регулаторните органи на Европейския съюз по сделката си за Refinitiv.

„Антитръстовото законодателство може да е проблем, тъй като и двете компании са доставчици на пазарни данни“, каза Джин Руй О, директор на United First Partners, инвестиционна и консултантска група, специализирана в специални ситуации.  

Глобалният обем на сливанията и придобиванията е намалял с 12% на годишна база до момента, като САЩ отчитат спад с 28%, след като пандемията принуди компаниите да се концентрират над  собствения си бизнес.