Times: JPMorgan и Lloyds насочват полезрението си към Starling Bank

Двете големи банкови институции са изразили интерес за закупуването на британския финтех кредитор

13:05 | 28 ноември 2020
Обновен: 13:08 | 28 ноември 2020
Автор: Димитър Баларев
Ан Боден,  главен изпълнителен директор на Starling Bank
Ан Боден, главен изпълнителен директор на Starling Bank

JPMorgan и Lloyds изразиха интерес към закупуване на Starling Bank, британски финтех кредитор, съобщава Times, цитиран от Bloomberg

Продажбата на Starling може да доведе до първото голямо сливане на утвърден кредитор със стартъп във Великобритания, пише вестникът, без да посочва източниците си. Американският гигант JPMorgan се готви да пусне потребителска банка в Обединеното кралство през следващата година, докато Lloyds, една от най-големите британски ритейл банки, e заинтересована от технологията на Starling, коментира Times.

Starling е основана от Ан Боден през 2017 г., като основните й акционери включват базираните в Бермудските острови Хари Макпайк и инвеститори от Merian Global. Наскоро банката заяви, че е реализирала първата си печалба от 800 000 лири (1,1 милиона долара) през месец октомври. Броят на клиентите й се повиши това лято, когато беше акредитирана да отпуска заеми, подкрепяни от правителството, за бизнеса, потърпевш от коронавируса.

Интересът към Starling е възникнал, след създаването на база данни като част от план за набиране на 200 милиона лири ново финансиране, посочва Times, като добави, че Боден, главен изпълнителен директор на Starling, отдавна е изразявала амбиция да се листне на борсата.

„Ан винаги е казвала, че никога няма да продаде на голяма банка“, коментира говорител на Starling. „IPO-то все още е в полезрението ни.“

Говорители на JPMorgan и Lloyds отказаха да дадат коментар, след като бяха потърсени от Bloomberg.