IBM планира да съкрати 10 хиляди работни места в Европа

Великобритания и Германия ще бъдат най-засегнати, като съкращения се планират и в Полша, Словакия, Италия и Белгия

20:30 | 25 ноември 2020
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

International Business Machines Corp. (IBM) планира да съкрати около 10 000 работни места в Европа в опит да намали разходите в своето бавноразвиващо се звено за услуги и да го подготви за отделяне, предава Bloomberg.

Мащабните съкращения ще засегнат около 20% от персонала в региона, коментират запознати източници. Обединеното кралство и Германия ще бъдат най-засегнати, като съкращения се планират и в Полша, Словакия, Италия и Белгия.

IBM съобщи за съкращаването на работни места на Стария континент по-рано през ноември по време на среща с европейски представители на труда, гласи информация на синдикален служител, запознат с дискусиите. 

Акциите на IBM поевтиняват с 1,6% малко след 17.30 часа българско време на борсата в Ню Йорк, като в рамките на тази година спадът на ценните книжа възлиза на 8,6%.

„Нашите решения относно персонала са взети, за да осигурят най-добрата подкрепа за нашите клиенти при приемането на отворена хибридна облачна платформа и възможности за изкуствен интелект“, заяви говорител на IBM в съобщение по имейл. „Също така продължаваме да правим значителни инвестиции в обучение и развитие на умения на нашите служители, за да отговорим най-добре на нуждите на клиентите ни“, добавя той. 

Най-тежко засегнатото звено ще бъде това за IT услуги, което се занимава с ежедневни инфраструктурни операции, като управление на клиентски центрове за данни и традиционна информационно-технологична поддръжка за инсталиране, експлоатация и ремонт на оборудване.

През октомври IBM заяви, че планира да отдели звеното си и да се съсредоточи върху новия си бизнес за хибридни облачни изчисления и изкуствен интелект, в които са надеждите на компанията да си върне ръста на приходите. IBM заяви, че има за цел да завърши процеса по отделяне до края на 2021 г.

„Предприемаме структурни действия за опростяване и рационализиране на нашия бизнес“, заяви през октомври главният финансов директор на IBM Джеймс Кавано. 

Някога емблематична "син чип" компания, звездата на IBM изчезна през годините, тъй като наследството й в потребителските компютри и IT услугите изоставаше, докато по-новите технологични компании като Amazon се появиха на сцената и оттогава доминират нововъзникващия пазар за облачни изчисления.

IBM вече беше започнала да съкращава работни места по-рано тази година, въпреки че компанията не беше уточнила колко позиции се елиминират. IBM традиционно отказваше да разкрие броя на съкращенията на работни места в продължение на десетилетия, с едно изключение през 1993 г., когато Лу Герстнер, главен изпълнителен директор, нает извън компанията, обяви 60 000 уволнения.

Отделянето на звеното за услуги е първото мащабно решение на главния изпълнителен директор Арвинд Кришна, който пое поста от Джини Ромети през април. Фокусът на Кришна е насочен към съживяване на растежа след почти десетилетие свиване на приходите. По-рано тази година той съкрати хиляди работни места, стартирайки процеса по преструктуриране.

Настоящият рунд съкращения на работни места трябва да приключи до края на първата половина на 2021 г., коментира едно от запознатите лица.