Защо предложението на Байдън за държавен секретар е положително за Европа?

Байдън предложи дипломата ветеран Антъни Блинкен за държавен секретар

15:32 | 24 ноември 2020
Обновен: 18:51 | 24 ноември 2020
Автор: Станислава Цветкова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Новоизбраният президент Джо Байдън ще номинира бившия служител на Държавния департамент Антъни Блинкен за негов бъдещ държавен секретар според няколко източника, цитирани от MarketWatch. Ветераните дипломати и възпитаници на администрацията на Обама Линда Томас-Грийнфийлд и Джейк Съливан ще бъдат номинирани за съответните роли на посланик в ООН и съветник по националната сигурност.

Блинкен Започва кариерата си в държавната администрация на администрацията на Клинтън и е служил като заместник-съветник по националната сигурност, а след това и като заместник-държавен секретар в администрацията на Обама. От 2009 до 2013 г. е бил съветник по националната сигурност на тогавашния вицепрезидент Байдън.

Съливан наследи Блинкен като съветник на Байдън през 2013 г., след като служи като ръководител на политическото планиране в Държавния департамент при Хилари Клинтън. Той изигра ключова роля в преговорите, които доведоха до ядрената сделка с Иран.

Томас-Грийнфийлд е била помощник-държавен секретар по въпросите за Африка в администрацията на Обама, като с избора ѝ за ООН Байдън цели да възстанови доверието.

Трите назначения потвърждават, че външната политика на Байдън ще отбележи завръщане към традиционната крива на американската дипломация. Блинкен е известен като защитник на глобалните съюзи и международни споразумения и описва Европа като „първа инстанция, а не последна, що се отнася до борбата с предизвикателствата“, пред които са изправени САЩ.

Много скоро след встъпването си в длъжност на 20 януари Байдън заяви, че ще се присъедини отново към Парижкото споразумение за изменението на климата. Освен това ще работи за повторно присъединяване към иранската сделка за ядрени оръжия и като цяло ще покаже намерението на САЩ да съживят мултилатерализма – първо като работи конструктивно в рамките на големите световни международни организации, започвайки със Световната здравна организация и Световната търговска организация.