ЕЦБ алармира за тежки решения при оттеглянето на извънредната подкрепа

Банката предупреди за рисковете при предждевременното преустановяване на стимулите, както и от твърде дългото им предоставяне

13:11 | 24 ноември 2020
Обновен: 13:25 | 24 ноември 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Правителствата и централните банки се изправят пред сложен баланс от шок за икономиката, ако прекратят скоро пандемичната си подкрепа, и подкопаването ѝ, ако мерките останат в сила твърде дълго, става ясно от доклад на Европейската централна банка, цитиран от Bloomberg.

Отбелязвайки огромния мащаб на фискалната, монетарната и регулаторната подкрепа, банката посочва, че усилията ѝ са “жизненоважни” за подкрепа на компаниите и домакинствата в условията на криза. В доклада се отбелязва още, че трите вида подкрепа са свързани, което прави оттегленето им сложна задача.

“Внезапното прекратяване на мерките може да доведе до тежки ефекти за доходите на домакинствата и за приходите на компаниите, както и да натежи на икономическата активност през 2021 г.”, написаха изследователи в доклад, който беше публикуван от ЕЦБ преди Прегледа на финансовата стабилност.

“Едновременното прекратяване на мерките може да доведе до продължителна промяна в посока надолу по пътя на възстановяването”, се отбелязва още в доклада.

И все пак запазването на мерките, дори когато икономическият стрес отшуми, ще намали тяхната ефективност, което ще доведе до неправилно разпределение на капитала и запазване на нежизнеспособни компании.

“Оттегленето на извънредната подрепа трябва да е предвидено внимателно, имайки се предвид ефектите за икономиката и за банковия сектор, както и влиянието между монетарните, фискалните и пруденциалните политики”, пишат изследователите. “Има краткосрочни рискове, свързани с преустановяването на подкрепата, докато средносрочните рискове от продължителната подкрепа също не бива да бъдат игнорирани”, се посочва в доклада.

Очаква се ЕЦБ да увеличи монетарната си подкрепа през декември. Междувременно европейските лидери се опитват да преодолеят различията си относно общите средства, които да помогнат на възстановяването през идните години.