Майкъл Блумбърг: Възможностите са необятни, когато публичният и частният сектор си сътрудничат

Бившият кмет на Ню Йорк откри тазгодишното издадение на NEF, заявявайки, че пандемията ни научи на много и не трябва да захвърляме това познание

17:47 | 16 ноември 2020
Обновен: 17:52 | 16 ноември 2020
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Майкъл Блумбърг откри тазгодишното издание на Форума за нова икономика (NEF) с думите, че уроците, извлечени от глобалната борба срещу Covid-19, могат да помогнат на света да се справи с глобалните предизвикателствата, пред които е изправен - изменението на климата, расовото и икономическото неравенство, съобщава Bloomberg.

„Можем да поправим неизправностите в кораба на глобалната икономика и да го поставим на интелигентен курс за месеци и години напред“, заяви бившият кмет на Ню Йорк във встъпителната си реч. „Истината е, че пандемията също ни припомни възможностите са необятни, само когато публичният и частният сектор си сътрудничат“, добави той. 

NEF е ежегодно събитие, в което взимат участие на световни лидери от бизнеса, политиката, енергетиката и търговията, за да обсъдят някои от най-належащите проблеми, пред които светът е изправен. Пандемията от коронавируса и въздействието ѝ върху световната икономика са в центъра на дискусиите тази година.

Четиридневният форум на високо равнище идва на фона на възраждането на пандемията, особено в САЩ и Европа, но и също така след обявяването на новините за ранните, но и обещаващи развития по отношение на потенциалната ваксина. Към днешна дата вирусът е заразил поне 54 милиона души и е отнел живота на 1,3 милиона, от които 240 000 починали са само в САЩ

Говорители на форума са Джини Ромети, изпълнителен председател на IBM, индийският премиер Нарендра Моди, Рей Далио, съпредседател и основател на Bridgewater Associates, и Кристин Лагард, президент на Европейската централна банка. Фокусът на събитието ще се измести от финанси и търговия в понеделник към градовете, климата и глобалната търговия през следващите дни.

„Всяко голямо предизвикателство, с което се сблъскваме, изисква сътрудничество и подкрепа“, заяви Блумбърг в своята реч. „Ако действаме разумно, можем да инвестираме по начини, които намаляват парниковите газове и изграждат устойчивост; които се справят с икономическото и расовото неравенство; които намаляват бедността и подобряват общественото здраве, стимулирайки растежа и създаването на работни места“, посочи той. 

След Блумбърг в програмата е планирано да говори генералният секретар на ООН Антонио Гутериш.

Сред останалите участници са Стивън Шварцман, главен изпълнителен директор на Blackstone, Крис Кемпчински, президент и главен изпълнителен директор на McDonald’s. Към тях ще се присъединят и политически лидери като бившият държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър и китайският вицепрезидент Уан Цишан.

Форумът на върха започна в 08:00 ч. нюйоркско време и ще продължи до 19 ноември (четвъртък). Повече информация може да бъде намерена онлайн на www.neweconomyforum.com

NEF се организира от Bloomberg Media Group, подразделение на Bloomberg LP, компанията майка на Bloomberg News. Майкъл Блумбърг е основател и мажоритарен собственик на Bloomberg LP.