Помпео: Администрацията на Тръмп не е приключила с действията си срещу Китай

Държавният секретар на САЩ определи Китайската комунистическа партия като “марксистко-ленинско чудовище”

11:40 | 11 ноември 2020
Автор: Николета Рилска
Държавният секретар на САЩ Майкъл Помпео. Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg
Държавният секретар на САЩ Майкъл Помпео. Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

Държаният секретар на САЩ Майк Помпео заяви, че Вашингтон “все още не е приключил” по отношение на действията си спрямо Китай на фона на оставащите само два месеца на администрацията на президента Доналд Тръмп.

Помпео определи Китайската комунистическа партия като “марксистко-ленинско чудовище”, чиято роля е “авторитарна, група и противоположна на човешката свобода”.

В отделен брифинг Помпео обяви, че заместник-държавният секретар Кийт Крах ще води диалога от страна на САЩ с Тайван по отношение на икономиката на 20 ноември. Крач направи високопоставено посещение на острова през септември.

Заместник-икономическият министър на Тайван ще води делегацията във Вашингтон, посочи от своя страна външното министерство в Тайпей в изявление на сайта си. Други тайвански представители ще се присъединят към срещата чрез видеоконферентна връзка.

Помпео направи коментарите си ден, след като САЩ наложиха санкции върху още четирима официални представители, обвинени за незачитане на автономността на Хонконг - сигнал, че администрацията на Тръмп е готова да продължи борбата си с Китай, въпреки че кандидатът на демократите Джо Байдън спечели президентските избори през миналата седмица.

В рамките на изказването си Помпео прогнозира, че Китай евентуално ще се откаже от еднопартийното управление.

“Хората на Китай, точно както хората от Съветския съюз, в крайна сметка ще определят хода на историята на тази страна”, заяви той.

“Общият враг”

Атаките на държавния секретар срещу Китайската комунистическа партия и нейните лидери го превърнаха в любима мишена на Пекин. Китайското външно министерство определи Помпео като „невеж“, докато държавните медии го нарекоха „зъл“ и „общ враг на човечеството“.

По време на изказването си Помпео не спомена резултата от президентските избори в САЩ и нежеланието на Тръмп да признае победата си. Той посочи, че американската демокрация е "сияещ град на върха", като заяви, че 

Помпео не спомена резултата от изборите или отказа на президента Доналд Тръмп да отстъпи.