Байдън продължава да води в национален мащаб

Последните социологически проучвания показват, че бившият вицепрезидент се представя по-добре от Хилъри Клинтън през 2016 г.

18:40 | 1 ноември 2020
Обновен: 18:52 | 1 ноември 2020
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Кандидатът на Демократическата партия Джо Байдън води президента Доналд Тръмп в редица социологически проучвания, които бяха публикувани днес. Бившият вицепрезидент запазва преднината си в национален мащаб, както и в ключовите щати, въпреки че разликата в обществените предпочитания там е минимална, обобщава Bloomberg.

Анкетите на New York Times/Siena College показват преднина на Байдън в Пенсилвания, Флорида, Аризона и Уисконсин - всички от тях бяха гласували за Тръмп през 2016 г.

Анкета на CNN посочва, че Байдън води в Аризона, Мичиган и Северна Каролина - отново щати, които Тръмп спечели преди четири години. Във всички от тях Байдън е смятан за по-съпричастния кандидат от двамата и този, който е в състояние да обедини страната.

Анкета на ABC / Washington Post предоставя по-малко добри новини за Байдън, показвайки, че Тръмп води с малка разлика във Флорида - 50% са избрали 45-ия президент и респективно 48% бившия вицепрезидент. По данни на същата анкета Байдън води отново в Пенсилвания със седем на сто (51% - 44%) 

Emerson College публикува своите социологически проучвания, които показват "син избор" на мнозинството в Мичиган, но състезанието в Охайо и Айова е в рамките на статистическата грешка и по същество към този момент се счита за реми. 

Докато сегашните социологически проучвания посочват, че Байдън се представя по-добре от Хилари Клинтън преди четири години, анализатори твърдят, че Тръмп все още има минимален, но все пак реален шанс за победа в щатите, смятани за "бойно поле", където мнозинството от гласоподаватели не са регистрани като поддръжници на едната или другата партия.

Националните социологически проучвания не могат да посочат победител, тъй като президентите се избират от всеки отделен щат, но могат да предоставят тенденции.

Анкета на NBC / Wall Street Journal показва преднина на Байдън от цели 10 процентни пункта - 52% на 42% за Тръмп. Разликата в предпочитанията е вследствие на подкрепата от чернокожи избиратели - 87% на 5% за Тръмп; младите избиратели - 60% на 32%; възрастните - 58% на 35%; жените - 57% на 37%; белите гласоподаватели с висше образование - 56% на 41%; и независими - 51% на 36%.

Обобщение на последните социологически проучвания:

New York Times/Siena College:

- Аризона: Байдън 49% -Тръмп 43%
- Флорида: Байдън 47% - Тръмп 44%
- Пенсилвания: Байдън 49% - Тръмп 43%
- Уисконсин: Байдън 52% -Тръмп 41%

ABC/Washington Post:

- Флорида: Тръмп 50% - Байдън 48%
- Пенсилвания: Байдън 51% -Тръмп 44%

Emerson College:

- Мичиган: Байдън 52% -Тръмп 45%
- Охайо: Байдън 49% -Тръмп 48%
- Айова: Байдън 47% -Тръмп 46%

CNN:
- Аризона: Байдън 50% -Тръмп 46%
- Мичиган: Байдън 53% -Тръмп 41%
- Северна Каролина: Байдън 51% - Тръмп 45%
- Уисконсин: Байдън 52% -Тръмп 44%