Либия е напът да достигне производство от един милион барела на ден

Държавната петролна компания планира да увеличи добива на черното злато до 1,6 млн. барела до края на следващата година

12:40 | 1 ноември 2020
Обновен: 16:07 | 1 ноември 2020
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Производството на петрол в Либия се увеличава бързо до 1 милион барела на ден, благодарение на постигнатото примирие в гражданската война, което позволи на държавната енергийна компания да ускори дейността си по предходно неактивни и блокирани полета и пристанища, предава Bloomberg.

Ежедневният добив на суров петрол достигна 800 000 барела и страната се е насочила към 1,3 милиона до началото на 2021 г., коментира в интервю Мустафа Санала, председателят на държавната National Oil Corp (NOC).

Членът на ОПЕК изпомпваше по-малко от 100 000 барела на ден в началото на септември. Бързото съживяване на производството след почти тотално спиране през януари, причинено от ескалацията на  бойните действия, изненада търговците на "черно злато'. Възобновеният добив оказва своя негативен ефект върху цените на суровия петрол, паралелно с възраждането на случаите на коронавирус, изтривайки търсенето на енергия от изкопаеми източници. Сортът Брент поевтиня с 10% миналата седмица до 37,46 долара за барел, което е най-ниското равнище от май месец.

Либия достигна

Либия достигна дневно производство от 800 хиляди барела на ден. Графика: Bloomberg

Производството на най-голямото либийско находище Шарара, което се намира в западната част на северноафриканската страна, ще се покачи до 245 000 барела дневно през идната седмица, поясни Нури Исаид, председател на Akakus Oil Operations, компания, базирана в столицата на Триполи. Шарара ще изпомпва около 300 000 барела всеки ден до края на годината, добави още Исаид

Източното петролно поле Ваха, едно от най-големите в Либия, възобнови производството в събота, коментира Ахмед Амар, председател на Al Waha.

По думите на Мустафа Санала NOC планира да увеличи добива до 1,6 милиона барела дневно до края на следващата година - приблизително на същото ниво на дневна продукция преди въстанието през 2011 г., което свали бившия диктатор Муамар ал Кадафи. Плановете за увеличаване на производството обаче зависят от факта дали NOC ще получи достатъчно пари от правителството за ремонтиране на повредена и занемарена инфраструктура, коментира председателят на държавната енергийна компания

Допълнителната либийска продукция, заливаща пазара, причинява главоболие за членките на ОПЕК +. Групата трябваше да увеличи производството с почти 2 милиона барела на ден през януари като част от плана за облекчаване на съкращенията на продукцията. Плановете им бяха забавени, след като цените на суровия петрол отново започнаха да потъват

Докато вътрешнополитическите сражения освободиха Либия от ангажимент по съкращаване на доставките, северноафриканската държава ще се съобрази с другите членове на ОПЕК +, заяви Санала от NOC.

„Ние сме заинтересовани да постигнем баланс по отношение на търсенето и предлагането“, добави още той.

Петролната индустрия в Либия беше затворена в средата на януари, когато подкрепяният от Русия командир Халифа Хафтар превзе пристанищата и полетата в опит да свали признатото от ООН правителство на премиера Файес ал Сарадж. Прекратяването на огъня от юни беше официализирано от представителите на двете фракции този месец.