Паундът е готов да поскъпва преди изборите в САЩ

Каква ще е съдбата на британската лира обаче в дългосрочен план зависи от решението за Brexit

15:39 | 27 октомври 2020
Обновен: 15:40 | 27 октомври 2020
Автор: Магдалена Иванова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Паундът изглежда готов да поскъпва преди изборите в САЩ, но дали ще запази инерцията след гласуването все още е под въпрос, пише Bloomberg.

Обръщането на риск настроенията показва, че трейдърите вече не са мечи настроени по отношение на британската валута в рамките на едноседмичен хоризонт, отваряйки пътя за още повишения в цената на лирата преди гласуването на 3 ноември в САЩ.

Промяната на настроенията се дължи на напредъка в преговорите около Brexit и засилената продажба на долари в навечерието на изборите.

Дали валутата ще успее да достигне нови върхове, или ще запази ръстовете си след това все още зависи до голяма степен от начина, по който ще се развият преговорите между Великобритания и Европейския съюз. Общият апетит за риск на пазара предвид несигурността около пандемията също ще се окаже ключов фактор.

Паундът поскъпва с 0,05% спрямо долара до ниво от 1.3030 долара малко след 15 часа българско време, преминавайки психологическата граница от 1.30 долара в началото на сесията. Според трейдърите институционалните инвеститори искат да имат в момента експозиции към британската лира.

Графиките също са в полза на очакванията за повишаване стойността на британската лира. Перспективите остават бичи, както в краткосрочен, така и в средносрочен план.

В краткосрочен

В краткосрочен план трендът при паунда е бичи. Графика: Bloomberg

Предпазливостта обаче все още е оправдана. Лирата достигна шестседмичен връх от 1.3177 долара на 21 октомври, след което забави темпа си на нарастване.

Перспективата за по-далечното бъдеще обаче все още остава неясна. На месечна база настроенията на пазара са на меча територия, тъй като инвеститорите очакват официално решение за Brexit.

Според модела за ценообразуване на опции на Bloomberg шансовете за търгуване на лирата с повишение от 5% за шест месеца са малко по-високи от вероятността за еквивалентен спад.