JPMorgan понижи оценката си за възстановяването на Великобритания почти наполовина

Удовлетвореността от живота за британците е на най-ниското си ниво след началото на ограниченията

16:34 | 23 октомври 2020
Автор: Нина Луканова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Възстановяването на Обединеното кралство вече изглежда далеч от своя връх, поставяйки икономиката на нестабилна основа, докато навлиза в по-строги ограничения за контрол на коронавируса, съобщава Bloomberg.

Тревожната перспектива накара JPMorgan Chase да намали почти наполовина прогнозата си за растеж през четвъртото тримесечие в петък, като банката очаква регионалните блокировки да имат по-голямо въздействие върху настроенията в цялата страна.

Това се случва в деня, в който IHS Markit заяви, че през октомври растежът се забавя рязко, като показателят за доминиращата индустрия на услугите в страната пада до най-ниското ниво от четири месеца, а данните показват, че доверието на потребителите намалява най-много от април.

Past its

Общият PMI индекс на Великобритания се свива рязко през октомври. Графика: Bloomberg 

Респондентите от проучването отбелязаха въздействието на локалните блокировки върху общите потребителски разходи - тревожен знак за район, който се се справя добре след блокирането. Продажбите на дребно отчитат ръст с рекордните 17,4% през третото тримесечие.

Вероятно предстоят още лоши новини, тъй като по-голямата част от страната вече е под блокади, които забраняват смесването на домакинствата в заведенията, за да се забави разпространението на пандемията.  Тези мерки, заедно с перспективата за твърд Brexit в края на годината, заплашват да влошат възстановяването от рецесията, която e най-дълбоката за последните три века.

JPMorgan сега очаква икономиката да се разшири само с 2,1% през четвъртото тримесечие спрямо прогноза за 3,9% по-рано. Прогнозата се основава на очакване за растеж с 15,9% за третото тримесечие, не предполага месечен ръст през октомври, ноември или декември.

Благосъстоянието на странарта страда заедно с икономиката. Удовлетвореността от живота е най-ниската от началото на блокирането тази седмица, посочват от Службата за национална статистика.

Bleak mood

Удовлетвореността от живота е на най-нсикото си ниво след началото на ограниченията. Графика: Bloomberg 

Междувременно министърът на финансите Риши Сунак обяви значително увеличение на правителствената подкрепа във Великобритания в четвъртък, включително повече субсидии за заплати и безвъзмездни средства за бизнеса. А няколко централни банкери на Английската централна банка казват, че са готови да увеличат стимулите за подкрепа на икономиката. Следващото им решение се очаква на 5 ноември, когато JPMorgan очаква да бъдат обявени покупки на облигации за още 75 милиарда лири. 

IHS Markit заяви, че общият показател за бизнес активността спада до 52,9 пункта този месец от 56,5 пункат предходния.  Индексът все още е в разширяваща се територия, но въпреки това е най-ниското си ниво от юни насам. Индексът на мениджърите по поръчките в сектора на услугите се понижава до 52,3 пункта.

Перепсктивите за създаване на нови работни места намалява, докато доверието на бизнеса спадна до най-ниското от май, показват още данните на Markit.  Забавянето щеше да е по-лошо, ако не беше даден тласък на износа, тъй като чуждестранните фирми се надпреварваха да осигуряват поръчки преди крайния срок за Brexit през декември.

„По-бавният растеж на производството, подновеният спад в търсенето и по-нататъшното влошаване на пазара на труда предполагат, че икономиката е започнала четвъртото тримесечие на отслабена основа“, каза Крис Уилямсън, главен икономист на Markit. По думите му темпът на растеж изглежда рязко се е забавил и рискът от нов спад се е увеличил.